От години насам хората търсят най-различни методи, за да подобрят паметта си. Оказва се, че смехът може да помогне за това.

Според британски учени смехът намалява стреса, който влияe негативно на паметта, предава Би Би Си нюз.

Учени от университета в „Лом-Линд“ в Калифорния са провели изследване, което доказва тяхната теория: група от 20 здрави възрастни хора в продължение на 20 минути са гледали забавни клипове. Втора група, съставена от същия брой хора, в това време не е гледала нищо, а просто е чакала реда си.

След това участниците в двете групи  са направили тест за запомняне и са слюнков секрет, за да бъде установено съдържанието на хормона на стреса кортизол.

По този начин е било установено, че  участниците в експеримента, които са гледали видеозаписи и са се смели, са имали много по-добри резултати на тестовете, а нивото на кортизола е било значително по-ниско.

Причината е, че смехът повишава нивото на ендорфините в организма. По този начин в мозъка попада повече от хормона допамин, който дава усещането за радост. А това на свой ред води до изменение на активността на мозъчните вълни и влияе добре на паметта, казват изследователите.