Измамници пишат фалшиви завещания и се представят за любовници на починали, за които предварително знаят, че са живели самотно. Чиновници подпомагат процеса за бързо вадене на необходимите документи. Това е разпространен, но не единствен тип измама, приоритет на жилищната мафия в София. На 31 май 2006 г. мошеници успяват да извадят нотариален акт за апартамент в столичния жк "Зона Б5". Имотът е взет с измама от 46-годишния Георги Петров, болен от епилепсия. Същото сполетява и майка му - 79-годишната Цветанка Петрова.

79-годишната Цветанка Петрова току-що е прекарала инсулт, обаче е заредена със завидна енергия. Слаба и по старчески енергична, тя се опитва да скрие много от подробностите и не признава очевидни факти от чист срам, че е била измамена. Групата дошла в дома й покрай Георги. Черпили я със сокове, помагали й да изнесат боклука.

Разбрах ги, че са измамници, още първия път, казва баба Цеца. Викам им - дошли сте да вземете жилището ми. Те се смеят, изедници

По собствените й думи, Цветанка решила да измами измамниците. Понеже те много настоявали да отидат в Панагюрище, за да видят какви имоти има тя в историческия град, баба Цеца решила да ги "качи на клона". Тя много добре знае, че няма имоти в родното си място, затова казала: "Ходете, вижте, ако намерите нещо, ваше е". Мъжът и жената, които идвали при нея, продължавали да се смеят: "Ами като си толкова убедена, дай ни пълномощно, за да може да търсим както трябва". В този момент на напрегната тънка детективска игра разумът окончателно напуснал баба Цеца. Тя придружила двамата до нотариус, където се подписала под нотариално заверено пълномощно.

А, не съм подписвала, само отидох там, казва баба Цеца сега

"Всичко ще докажа аз, в съда ще представя всички документи, никой не ми е взимал апартамента", продължава да крещи баба Цеца по роднините си, които се опитват да върнат нещата обратно.

Майката и синът са инвалиди, живеят само с нищожни пенсии. Георги срещнал свой познат Христо Кьосовски, бивш оператор в Националната телевизия, и му споделил, че дължат вече 1000 лв. на "Топлофикация". Христо запознава болния Георги с Румен и Росица, които живеят в "Модерно предградие". Поговорили и двамата обещали да му дадат 1000 лв., за да си плати дълга.

Животът на Георги се променил. Той намерил "приятели", които му дали мобилен телефон "Нокиа",

водели го почти всеки ден на кръчма, обръщали му подобаващо внимание.

Цялата група била около 30-те и те бързо спечелили доверието на самотния мъж с психично заболяване. Водили го няколко пъти в заведения, заговорили се за апартаменти. Георги чистосърдечно им разказал, че има цял апартамент в "Зона Б5", който стои празен, но майка му не дава да го даде под наем. Измамниците предложили помощ - "Дай да го продадем, знаеш ли сега колко се вдигнаха цените, никога няма да вземеш толкова пари, колкото сега". На една голяма почерпка накарали Георги да подпише празен лист.

През април Румен и Росица завели Георги в данъчното, за да направят оценка на апартамента, а няколко дни по-късно в община "Възраждане", да му извадят удостоверение за семейно положение. На ул. "Аксаков" посетили нотариус, която заверила пълномощното, изфабрикувано на празния лист, подписан от Георги.

С това историята приключва. "Много е трудно да се върне имотът, защото подписите върху пълномощните са оригинални", казват разследващите.