Жените са по-добри шофьори от мъжете. До този извод се стига след щателно проучване на няколко британски компании, които вадят резултатите на базата на оценки от различни параметри. Достоверността на изследването е подкрепена с цифри и факти, като е отчетено и процентното съотношение между мъжете и жените водачи на моторни превозни средства.
Според данните на британския мегарегулатор Driving Standards Agency шофьорските изпити се взимат от първи път от 48% от мъжете. Нежните половинки отстъпват по този показател, но не с много. Оказва се 44% от тях вземат книжка от раз, като се отчита обаче, че подготовката на жените е по-дълга от тази на мъжете.

По информация на една от големите автомобилни компании на Острова Jennings Motor Group около 57% от водачите на МПС от силния пол са попадали поне веднъж в катастрофи, като 46% от тези ПТП-та са били с участието на пешеходец или велосипедист. При дамите процентите са значително по-малко - 44% и 35% съответно.

Още един интересен факт е, че 68% от активните дами шофьори въобще не са участвали в пътно транспортни произшествия. Законопослушните представители на силния пол са значително по-малко - 64%. Превъзходството на жените над мъжете шофьори се потвърждава и от изследването на застрахователната компания Wunelli.

Статистиката на експертите от Wunelli показва, че жените, които нарушават ограниченията за скорост, са с 12% по-малко от мъжете. Един от малкото показатели, по който мъжете печелят своеобразната битка, е свързан със съсредоточеността по време на управление на автомобил.

Дамите доста по-често отвличат вниманието си от пътната обстановка, говорейки по мобилен телефон, търсейки подходяща музика от аудио системата на колата или грижейки се за своя външен вид по време на шофиране. Въпреки че ще разочарова доста от читателите, отговорът на въпроса кои са по-добри шофьори - мъжете или жените - определено е еднозначен.