Хората трябва веднага да си сменят паролите за достъп, независимо каква услуга ползват – електронна поща, онлайн банкиране и т.н. Няма гаранция, че доставчикът им на интернет не е бил компрометиран и паролата им не е открадната. Това призова в "Гореща точка" по TV7 шефът на "Интернет общество" Вени Марковски.По думите му личните данни на българите отдавна са компрометирани. Трите ни имена, адресите, ЕГН-тата, номерата на личните ни карти – всичко това го има някъде и е въпрос на желание да бъде използвано.

Възможностите за намиране на лични данни у нас са безкрайни и защото хората не се отнасят сериозно към опазването им, смятай IT специалистът. Не знаят и какви са измеренията и последствията на това да им бъде открадната паролата. Но трябва един-двама, които предлагат срещу заплащане лични данни, да бъдат наказани, за да се разбере, че така не може.

Вени Марковски припомни, че паролите ни за достъп трябва да се сменят сравнително често и препоръча хората да ползват SMS известия, за да могат да "хванат", когато някой неправомерно ползва личната им информация.