Парламентарните дебати по проекта за легализиране на производството и търговията с канабис в Уругвай започват в сряда. Законът има всички шансове да бъде приет.

Законопроектът, който трябва да бъде одобрен първо от долната камара, преди да бъде предаден на Сената, ще разреши производството и продажбата на канабис под контрола на държавата. Ако това стане Уругвай ще бъде първата страна в света, която разрешава и производството и употребата на тревата. Монопол ще има държавата, но всеки ще може да забоде по няколко стръка в къщи. И досега употребата на канабис в Уругвай не е наказуема, за разлика от търговията.

Текстът, подкрепен от президента Хосе Мухика, предвижда държавата да поеме "контрол и регулацията на вноса, износа, засаждането, отглеждането, събирането, производството, придобиването, съхранението, търговията и разпространението на канабис и неговите производни".

Обявената цел на законопроекта, предложен през август 2012 г. от президента, но разработен от парламента, е "да сведе до минимум риска и намаляване на щетите от употреба на канабис". В парламента мнозинството е на управляващата левица.

Правителството иска още да отклони потребителите от употребата на един от евтините кокаинови производни, който опустошава психиката и здравето на потребителите и допринася за увеличаване на престъпността в тази малка южноамериканска държава, известна със своето спокойствие .

Ако текстът бъде одобрен, организацията на прилагането на закона ще бъде поета от Националния институт по канабиса, който ще следи производството и разпространението.

Въпреки че левицата има мнозинство в парламента, не е сигурно, че всички депутати ще гласуват в полза на проекта. Неотдавнашно проучване на социолозите от Сифра /Cifra/ показва, че 62% от Уругвайците са против този закон, докато 26% го подкрепят.

Законът ще позволи и отглеждането за лична употреба на най-много шест растения. Ще могат да се създават и клубове на потребители с брой на членовете между 15 и 45 души.

Разрешение за отглеждане на канабис до шест растения за лични цели съществува в щата Колорадо, САЩ, рпипомня АФП. Това могат да правят вътре в къщи пълнолетни лица.

В Испания законът толерира производството на канабис само за лични цели и е забранен за продажба.

Уругвай ще стане първата страна в света, която ще поеме официално контрола върху индустрията.