Европа трябва да помогне на Украйна да потърси възможности да погаси дълга си за руския газ. В противен случай може да започне нова "газова война" между Русия и Запада. Това заяви в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.
Агенцията се позовава от откъси от интервюто, публикувани днес.

Според Йотингер сега е важно да се "преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещата зима". "Ако ние не намерим възможност Украйна да се разплати по сметки, възлизащи на над 2 милиарда долара, възниква опасност Русия повече да не извършва доставки на енергоносители" за Украйна, допуска комисарят.

Той напомня, че Украйна е много важна транзитна страна, през чиято територия синьото гориво от Русия стига до страните от ЕС. Според него, имайки предвид това, може да започне "сложен за контролиране процес, който ще засегне и Германия".

Йотингер предупреждава държавите от ЕС да не ограничават контактите си с Русия в енергетиката, като призовава в същото време да се търсят начини за диверсифициране на доставките. Сред страните, които биха могли в бъдеще да играят все по-голяма роля на европейския газов пазар, Йотингер посочва Норвегия, Алжир и Азербайджан.