Българският футболен съюз се оплете като пиле в кълчища по казуса кои отбори ще са аут и кои ще попълнят „Б“ група за сметка на фалиралите „Миньор“ /Перник/ и „Чавдар“ /Етрополе/. Случаят трябваше да бъде разрешен вчера, но междувременно окапа и трети тим - „Светкавица“ /Търговище/ също напусна с гръм втория ешелон! Търговищкият клуб изпрати вчера по обед официално писмо до БФС, с което се отказа от участие в шампионата. Причините са до болка ясни и описани преди няколко дни от „Утро“ - няма пари.
Смайващото е, че в навечерието на шампионата /той започва на 3 август/ БФС няма изградени критерии за формиране на групата. Новината съобщи пред Агенция „Фокус“ на съюзното пресаташе Павел Колев. В централата обаче знаели, че „при 11 отбора, колкото остават, ако „Светкавица“, „Чавдар“ и „Миньор“ се откажат, не може да се проведе пълноценно първенство“.
Нататък Колев говори, че при 11 оставащи тима /без „Миньор“, „Чавдар“ и „Светкавица/ групата може да бъде попълнена до 12 с отдавна хвърлилия кърпата пак по финансови причини „Спартак“ /Плевен/, тъй като този отбор фактически не бил изпадал от дивизията! Спартаковци трябвало само да платят лиценза си и да изчистят финансовите си задължения. 
Смешката става пълна от разказа на Колев, че БФС разполагал с информация, че „Чавдар“ не води подготовка, но този отбор нямало да се откаже от участие, тъй като при това положение щял да пропадне до окръжните групи.
Тюрлюгювечът става още по-мазен с обясненията, че ако „Миньор“ и „Чавдар“ започнат новия сезон, но запишат две последователни служебни загуби заради неявяване за мачовете, ще се подсигурят с участие във ... „В“ група! Този тънък и абсурден от гледна точка на морала номер щял да ги спаси от хлътване в окръжните ешелони. Сиреч, почват на книга, не играят и опорочават първенството от самото му начало с любезното съгласие на БФС!
„Още никой не може да каже какво ще се случи. Ако решим да не теглим нов жребий и да не оформяме нова програма, тогава групата трябва да се попълни с отбори от „В“ група, които на този етап са 4. Не е коректно и все още не знаем по какви критерии да изберем два от тях“, завършва Колев.
Да припомним само, че по разпоредба на БФС „Миньор“ и „Чавдар“ трябваше да представят до 17. 30 часа вчера списъци с набелязани за картотекиране футболисти. Ако ръководствата на двата клуба не спазят този срок, трябваше да се вземе решение кои други отбори да влязат в групата по административен път. 
До 19.30 часа вчера все още нямаше яснота какво се случва по коридорите на БФС на улица „Иван Асен“ и дали „Дунав 2010“ ще има своя шанс за завръщане в професионалния футбол.