73 378 са всички пенсионери в Русенска област към края на юни тази година, сочат данните на РУСО. Пред вратите на осигурителния институт няма опашки, но това далеч не може да се обясни само с летните жеги. Факт е, че все по-малко възрастни получават право на пенсия заради рестрикциите в закона, а и заради липсата на трудов стаж.
В същото време според НСИ работещите по служебно и трудово правоотношение жители на областта през първото тримесечие на тази година са били 69 531 - т.е. те са вече по-малко от тези, които разчитат на техните вноски, за да получат пенсиите си всеки месец. Като трябва да се има предвид, че от тези и без това малко работещи над 15 000 души са на бюджетна издръжка, т.е. не влагат реални пари в системата, а просто ги местят от един държавен джоб в друг.
Пенсионерите в областта са повече от работещите. А това е тенденция, която тепърва ще набира скорост. И прави ясна до непрогледност прогнозата пред тези, които сега работят и ще разчитат на пенсия от държавата след време - на тях им предстои същата, че и по-голяма мизерия от тази, в която сега живеят родителите им.
„Социалните“ пенсионери тепърва ще чупят рекорди
110 лева пенсия на месец - това очаква хиляди работещи в момента, които имат дупки в осигурителния си стаж. Тези хора след време, когато ще бъде техен ред да излязат в пенсия, няма да могат да съберат нужния брой точки, за да ползват правото си и ще трябва да разчитат точно на тези пари. Които при настоящия, а очевидно и бъдещ хал на системата нямат шанс да бъдат чувствително завишени.
Това е така наречената социална пенсия, която се полага на хора, които не могат да се пенсионират, защото нямат нужните години трудов стаж. Тази пенсия обаче се отпуска само на тези, които надхвърлят 70-годишна възраст. На всичкото отгоре се дава и съобразно дохода на тези старци - излязат ли имотни, няма да получат и това.
По-лошото обаче е, че според прогнозите точно тази категория пенсионери в бъдеще ще расте главоломно. Защото работещите сега надали изобщо ще могат да се пенсионират по нормалния ред - малцина от тях ще могат да съберат заветния брой точки както заради безработицата, така и заради работата на черно. В началото на прехода работата на трудов договор стана лукс, който малцина работодатели осигуряваха на служителите си. Контролът се затегна едва преди няколко години, както и санкциите за работата на черно. Но пък тогава дойде кризата и бизнесът замря.
Расте броят на инвалидите
Ситуацията изглежда като улица без изход за стотици хиляди хора на възраст, за които хем няма работа, защото се предпочитат по-млади кадри, хем не могат да се пенсионират заради липсата на необходимите стаж и възраст.
Единственият шанс на тези хора, колкото и грозно да звучи, е да се разболеят. Защото тогава поне ще получават така наречените инвалидни пенсии.
Точно по тези причини пенсионерите по болест са другата категория, която бележи ръст през последните години. Само за първите 6 месеца поради заболяване и инвалидност са се пенсионирали 463 русенци. В голямата си част това са хора с инфаркти, инсулти, травматични увреждания от трудови злополуки и други. Те нямат право на нормална пенсия, защото също не са натрупали необходимия стаж и възраст. И получават между 127 и 187,50 лева месечно - в зависимост от степента на инвалидност и от вида на заболяването им.
„Обикновените“ работещи се пенсионират все по-трудно
В момента жените от трета категория труд се пенсионират на 60 години и 8 месеца при 34 години и 8 месеца стаж, а мъжете - на 63 години и 8 месеца при стаж от 37 години и 8 месеца, като всяка година възрастта и стажът трябва да се увеличават с по четири месеца.
Осигуряването на минимална заплата за всичките тези години в момента носи 150 лева пенсия - само с 40 лева повече от социалната, която биха получили, ако не натрупат нужните точки. Доколко справедливо е това, е ясно.
За първите 6 месеца от годината са отпуснати едва 519 пенсии за осигурителен стаж и възраст - това е нормалният начин на пенсиониране, след като си изслужил дължимото към държавата. За сравнение можем да припомним, че само през декември 2011 година, когато се очакваше рестриктивната пенсионна реформа да влезе в сила, наведнъж се пенсионираха около 590 русенци. Хората виеха опашки пред РУСО от среднощ, само и само да не ги хване увеличената възраст.
Сега обаче в РУСО е тихо.
Над 5000 души работят и след пенсия
Над 5000 пенсионери от Русе продължават да работят и след пенсия. Според данните на НОИ, за първите 6 месеца от годината молби за преизчисляване на пенсиите са подали 5748 души, като преимуществено става дума за „работещи пенсионери“. Огромната част от тези хора са от категориите, които имат привилегията да се пенсионират далеч по-рано от „редовите“ работещи - полицаи, военни и др.
Всъщност колко точно пенсионери продължават да работят и на стари години, никой не може да каже със точност заради огромния брой наети без договори.
Със сигурност броят на хората, които ще продължават да работят и след пенсия, също ще продължи да расте най-малко по две причини: първо, заради мизерията, на която са обречени, ако разчитат само на пенсиите си. И второ, защото младите продължават панически да бягат от страната си завинаги. А тази тенденция май няма да се обърне в следващите 10-20 години.