Българското национално радио ще каже "Последно сбогом!" на Маестро Найден Андреев с музика, следвайки златната диря, която той съгради с живота и творчеството си, съобщиха от БНР.

Вестта за кончината на обичания български композитор и наш колега дойде в навечерието на поредния от традиционните летни концерти "ЛЯТО С РАДИОТО", които БНР организира за трета поредна година на открита сцена. Музикалното събитие, което ще се проведе на 31 юли от 19:00 ч. на откритата арт-сцена пред НДК, ще почете светлата памет на Маестрото и специалното изпълнение на Маргарита Хранова на емблематичната песен на Найден Андреев - "Устрем". До сетния си дъх, животът на Найден бе музика. И от ефира, когато водеше петъчното си предаване "Маестро, музика" по програма "Христо Ботев" на БНР, и в мислите за новото произведение, което така и не можа да напише. Маестро Андреев завеща на Златния фонд на БНР повече от 630 творби, които ще живеят във времето.

На сцената на "ЛЯТО С РАДИОТО", Калин Вельов и група "Тумбаито" ще изсвирят на живо най-новите български песни, които са част от последния им албум. "Парчетата са пряко свързани с Българското национално ради, развитието и историята на българската музика в периода от 60-те години до днес. Вълнуваме се много и очакваме с нетърпение реакцията на публиката, която ще чуе нашата мелодична ретро музика в латино вариант за първи път", призна Калин Вельов. На откритата лятна сцена пред НДК ще прозвучи и премиерната конкурсна песен – "Аня", написана от Стефан Димитров, с която музикантите ще участват в националния конкурс "Бургас и морето".

Концертът "ЛЯТО С РАДИОТО", който ще се състои на 31 юли от 19:00 ч. се организира от двете национални програми на БНР – "Хоризонт" и "Христо Ботев" и ще бъде предаван пряко в техния ефир.