До момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби от граждани, каза главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос за това дали държавното обвинение има жалби във връзка с проблема с личните данни на хора в подписките за партиите.
Единият от подалите жалба е и омбудсманът Константин Пенчев. Самият главен прокурор все още не е проверил дали той присъства в някоя от подписките, но ще го направи, ще провери и членовете на семейството си.

Главният прокурор отрече твърдението, че от тук нататък "топката" e в прокуратурата.
"Топката има две страни на игрището – едната е чисто криминалната. При всички случаи по всяка от подадените жалби ще бъде извършвана проверка, защото проверката трябва да касае извършвано документно престъпление, ако такова е извършвано", каза Сотир Цацаров.
За втората част обаче, той посочи, че "прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно". "Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", категоричен бе той. Според това какви данни са посочени в конкретните данни ще се прецени дали да бъде образувано едно производство.

"Ясно е, че става дума за подписи, които са фалшифицирани, но в съответните подписки, особено големи подписки, с които са внасяни искания за регистрация, малко или много са сглобени явно от подписи, които са събирани на различни места", каза той и обясни, че би следвало да се установи кое, къде и по какъв начин.
"При нас нещата би следвало да протичат по начин, по който протича проверка и евентуално разследване за документно престъпление", заяви той.
В 14.30 часа днес по инициатива на председателя на ЦИК се провежда координационна среща на ръководствата на ЦИК, на Комисията за защита на личните данни и на прокуратурата.

Институциите трябва да направят проверки и да има наказани,
заяви пред журналисти днес президентът Росен Плевнелиев по повод скандала около злоупотребата с лични данни в партийните подписки. „Много сериозен скандал, който тепърва ще се развива в държавата. Това са недопустими действия, не могат да бъдат фалшифицирани подписите на българските граждани", посочи Плевнелиев.

Очертава се становището, че новият Наказателен кодекс е необходим и полезен с всички недостатъци,
които един такъв крупен законопроект може да носи сам по себе си, но като цяло – ние го оценяваме положително, каза Цацаров. Становището на прокуратурата по общата част на НК е готово. То е конструирано така: целият текст на общата част на НК и член по член, алинея по алинея са посочени допълнения, забележки положителни ли отрицателни становища. В момента се работи по същия начин и становището по особената част. "Има и едно общо становище, което ще бъде представено", каза Цацаров и посочи, че всичко ще бъде публикувано.

Главният прокурор заяви, че има и много проблеми - единият от които е "доста кратките мотиви на вносителя". "Като цяло законопроектът има дефекти, но като цяло и логиката на подреждане и на особената част и структуриране на наказанията заслужава уважение. Тоест, нашето становище е, че законопроектът следвала да получи по-скоро позитивна оценка със съответните професионални и практически забележки", каза той.

"Когато интересите на разследването позволят - ще ви бъде дадена информация", така главният прокурор отклони въпроса за това за какво престъпление е образувано досъдебното производство за проверките в Общинска банка и Столична община. На въпрос дали е имало съдебна поръчка към българската прокуратура от 2010 г., в която е посочен конкретно името на Орлин Алексиев, Ццаров отговори: "Имало е такава съдебна поръчка. Това, което се е искало от прокуратурата или което е следвало да изпълни прокуратурата – тя го е изпълнила по тази съдебна поръчка". Цацаров отказа да отговори на въпроса дали МВР е свършило своята работа с мотива, че това не е негова работа.

На уточняващия въпрос дали поръчката е била във връзка с "Кокаиновите крале", той каза, че "2010 г. е имало поръчка, която е касаела подобен предмет" като отказа повече подробности. Сотир Цацаров отново посочи, че пътят който трябва да извърви една оперативна информация, за да се превърне в доказателство по смисъла на НПК е доста дълъг. "И извървяването на този път не значи, че всяка оперативна информация става достоверно доказателство, колкото и да се стреми някой към това или пък към противното", подчерта той.

Към съответния компетентен районен прокурор, той препрати въпроса за това как си обяснява, че година и половина разследването за побоя над Октай Енимехмедов се води срещу неизвестен извършител. "Не съм запознат с делото, когато го прочета могат да ви дам професионално мнение", каза той и посочи, че не може да чете всички дела.