Малко преди 18 часа днес жителите на АОНСУ станаха свидетели на малко чудо - имаха ток. Това ги развълнува искрено и те отправиха огромни благодарности към областния управител Венцислав Калчев и кмета Пламен Стоилов, тъй като това се случи благодарение на тяхното съдействие.
Днешният ден премина доста динамично за обитателите на бившето АОНСУ. Още в 9 сутринта 30-40 човека се закотвиха пред входа на общинската и областната администрация с искане някой от представителите на властта да им обърне внимание. Те носеха принтирано лицето на техните проблеми - предприемача Явор Блъсков. Виждаше се и лозунг „Край на блъсковизма“ и изписани на плакат съмнения, че гражданите реално са защитени в собствената си държава.
Час по-късно при емоционалната група хора, които един през друг разказваха неволите си, слязоха областният управител Венцислав Калчев и неговите заместнички Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова. Уверенията на Калчев, че властта ще им окаже пълно съдействие, бяха прекъснати от болната баба Стефка, която обясни, че се чувства като заложник и заплаши да скочи от 11-ия етаж. Калчев покани трима от жителите на блока да се качат на среща в кабинета му. В крайна сметка на разговор отидоха шестима души от АОНСУ, а журналисти не бяха допуснати. По-късно хората отидоха пред сградата на „Енерго-Про“, където домоуправителят Иван Марчев инициира разговор с управителя на дружеството за Русе и Разград Христофор Филев. Последва и трета среща, на която се събраха жители в блока, областният управител Венцислав Калчев, кметът Пламен Стоилов и Филев.
Резултат от часовете разговори е малкият подарък, който хората получиха, и поне 2 дена ще могат да се радват на светнати лампи, да готвят и да се къпят в домовете си. „Невъзможно е при това положение да ни се пусне токът за постоянно“, обобщи Марчев казаното след всички срещи. Той е бил посъветван да предложи на съседите си да съберат пари, с които да погасят поне част от задълженията, които се водят по партидата на АОНСУ, за да им пуснат тока. Но това би означавало те да платят втори път за консумираната енергия, а и не разполагат с такива средства. У тях няма надежда, че предприемачът Явор Блъсков ще бъде коректен и ще внесе в Енергото сумите, които хората съвестно са му предавали. Чули са се и предложения партидата да мине на името на домоуправителя Марчев, както и сградата да се трансформира от офис на жилищна.
Въпреки добрата новина от снощи, хората споделят, че не се отказват от протестите, но тепърва ще обсъждат кога и къде да се случват. А в ушите им още звучат заканите на Блъсков, че ще горят в ада.
Както „Утро“ писа, причина за драматичната ситуация на десетките семейства е строителният предприемач Явор Блъсков. Общият електромер на сградата се води на негова фирма, а хората са плащали сметките си на ръка на него. Той обаче месеци наред не се е издължавал на Енергото. И след като дългът му стига над 7500 лева, дружеството спря тока на хората, макар те да са го платили.