“И като попски син, и като кмет, и като музеен работник никога не съм бил далече от църквата”, твърди Димитър Михайлов, бивш кмет на Смолян. Той стана свещеник десетина години след като управлява града от 1991 до 1995 г.

Михайлов си остава един от малкото бивши кметове на голяма община у нас, за когото не се шушука, че е забогатял от властта. “Живея в наследствения апартамент на съпругата си Румяна. Някъде през мандата успях да сменя москвича с 20-годишен “Фолксваген Джета”, признава отец Димитър.

Колегите му кметове по онова време дори го подигравали за скромността - служебният автомобил на община Смолян, на който се возел, бил “Лада”.

Михайлов не се замеси и в нито един от така характерните за онова време скандали. “Само веднъж тогавашният главен прокурор Иван Татарчев образува проверка, защото съм издавал разрешение за международни паспорти. Никакви нарушения не откриха. Давах ги, за да помогна на хората да развиват бизнеса си в чужбина, а и да видят света. Половин век бяхме изолирани от нормалния свят”, спомня си свещеникът.

“Винаги съм си мислел, че един ден ще стана свещеник, живял съм праведно, а като кмет съм бил винаги коректен. Затова сега нямам никакви скрупули в новото поприще”, заявява Михайлов, който е завършил богословие.

Искал да учи история, дори във ВИФ, но послушал заръката на баща си. Преди да надене расото, той бе шеф на фен клуба на футболния “Левски” в града. След това сдаде поста. “Човек само родителите не може да си избира”, вметва бившият кмет.

Повечето от близките на Михайлов са свързани с духовенството. Баща му Михаил Михайлов е вече на 90 г. и се смята за пример за духовник в района. Ръкоположен е през далечната 1947 г. Повече от 20 години е и архиерейски наместник в Смолян. Майка му, която вече е покойница, дълги години ръководеше църковен хор.

Съпругата му Румяна, която е синдикален лидер в града, пък е внучка на покойния отец Теофан, който е погребан в двора на църквата в село Широка лъка. Сестрата на Димитър - Дора, която по професия е лекарка, е омъжена за свещеник Манчо. Съпругът на дъщеря им Тодор също е внук на свещеник.

“Дъщеря ни Златина, която е юрист, и синът ни Михаил - икономист, са много религиозни, спазват всички празници, постят, просто са научени така”, добавя отецът. Дъщеря му бе един мандат съветник в Столичния общински съвет, но по примера на баща си се отказва от политиката.

Всъшност Михайлов е първият демократично избран кмет на Смолян след промените. Управлява от листата на БЗНС, но преди изборите бе подкрепен от СДС.
На местните избори побеждава представителя на левицата Димитър Кръстанов. Тогава Кръстанов тъкмо е приключил участието си като депутат във Великото народно събрание. Сега е областен управител на Смолян. Михайлов не се кандидатира за друг мандат. На поста го наследява Костадин Чаталбашев от БСП, който е кум на Михайлов.

Точно кумът му го приема за комсомолец преди 39 г. “Станах комсомолец чак на 25 години, защото бях политически неблагонадежден. Чавдарче пък ме приеха с деца, които се водят умствено изостанали”, спомня си отец Димитър.

“Търпял съм унижения и подмятания, че съм попски син, през годините на атеизма, а и след това, но вярата ми в Бога и църквата ми е помагала. Явно по Божия промисъл бях избран за кмет. Тогава съвсем законно успяхме да върнем на Българската православна църква всичко, иззето от държавата - сградата на Архиерейското наместничество в Смолян, магазини, помощни сгради и училище към църквата”, разказва той.

Михайлов смята за своя заслуга, че в Смолян не се е създал алтернативен синод, въпреки че тогавашната власт е настоявала, понеже СДС го подкрепили на изборите.
“Обяснявал съм, че създаването на алтернативен синод е грешка и не допуснах разкол. Регистрацията тогава зависеше от кметовете и техните администрации по места, но централната власт не ощети община Смолян за отказа, въпреки че се настояваше упорито”, спомня си екскметът.

Той изкарал 18 години в музея, преди да стане кмет. Дори завършил следдипломна квалификация “Музейно дело и архивистика”, защото богословското му образование не било достатъчно. Но въпреки че работата му била далече от специалността, по соцвреме Михайлов успявал да завърти проблемите около църквата.

Проучавал различните школи в дърворезбата, интересните икони в църквите. Най-много обаче е проучвал църковното строителство в Средните Родопи. Михайлов констатирал, че българомохамедани помагали да се направят по-големи църкви, не са пречели. “Сега съвместно с историци в града ще издадем книга за църквите в района. Всяка една, която не съм описал, ще я включим, дори и тези, построени в най-ново време”, уверява свещеникът.

Църквата, в която служи - “Св. Висарион Смоленски”, открита през 2006 г. малко след ръкополагането му за свещеник. Почти 4 години той ръководи строителните дейности. “Тя не само е голяма и модерна, в тази църква влизат млади хора, има музей и неделно училище, които допълнително ги привличат”, споделя свещеникът. Има ангажименти и към църквата в Рудозем и тези в селата Писаница и Хасовица.

Отец Димитър издаде книжка с напътствия за православните християни в тираж 1000 броя. Броил 200 лева, още толкова осигурило настоятелството, а 1000 лв. дошли от Дирекцията по вероизповеданията.

В “Напътственик на православния християнин” на около 60 страници се описват 7-те тайнства в православието и основните молитви. Разказано е житието на св. Висарион Смоленски и историята на храма, носещ името му. По-нататък са най-важните правила - как да се държи човек в храма, кога да пали свещи, къде трябва да пази тишина, кога и как да се кръсти.