С указ на президента Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе отличен с орден "Княз Ярослан Мъдри І" по време на официалния прием при президента на Украйна Виктор Янукович. Този орган е степен за забележителна църковна дейност за утвърждаване на Православието в света и във връзка с честването на 1025-годишнината от Кръщението на Киевска Русия, съобщиха от пресцентъра на Светия синод.

Със същото отличие бяха наградени патриарха на Русия Кирил, Александрийският патриарх Теодор ІІ, Йерусалимският патриарх Теофил ІІІ, Грузинският патриарх Илия ІІ, Сръбският патриарх Ириней, Кипърският архиепископ Хризостом ІІ, Полският митрополит Сава и Тихон, Негово Блаженство митрополита на Америка и Канада.

В обръщението си към Патриарх Кирил и предстоятелите на Поместните православни църкви, гостуващи в Киев, украинският президент им благодари за участието им в тържествата по повод годишнината от Кръщението на Киевска Русия, за общата им молитва и за грижата и усилията им за укрепване единството на целия православен свят. Той подчерта важността на православната вяра за народа на Украйна и подчерта необходимостта от "защита на моралните ценности, които в продължение на векове са били в основата на нашата идентичност."