На 29 юли от 20.00 часа предстои вълнуваща среща с операта-фойерверк "Кармен" от Жорж Бизе. Почти абсурдно звучи, че при своето първо представяне през далечната 1875 година операта "Кармен" е претърпяла пълен провал.

Днес това заглавие присъства в репертоара на всички оперни театри у нас и по света и се радва на непреходен успех. А ролята на Карменсита е любима за всеки мецосопран.

В спектакъла на операта "Кармен" на сцената на Летния театър в Русе ще гостува Даниела Дякова – предизвикателна и огнена Кармен, която възхищава със своя богат и красив глас и завладяващо актьорско присъствие, съобщават организаторите.

През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български театри и редица европейски оперни сцени. Талантливата певица получи възторжени критики за участието си в "Реквием" на Верди при гостуването на Държавна опера Русе в Солотурн, Швейцария тази година. Даниела Дякова е съвременното оперно момиче – красива, впечатляваща и неповторима на сцената като Амнерис, Принцеса Еболи, Адалджиза, Азучена, Кармен. Паралелно със своите артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Сливен. През месец юли защити магистърска степен по Артмениджмънт в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство.

В ролята на Ескамилио ще видим любимецът на русенската публика Венцеслав Анастасов, който ще пее в родния си град между поредица от успешни гастроли в различни престижни европейски театри и фестивали. Певецът е гостувал на сцените на Палау де лас Артс - Валенсия, Гран Театро де Лисео – Барселона, Операта в Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум... Пял е под диригентската палка на Лорин Маазел, Зубин Мета, Дмитрий Йуровски, Мишел Фурние. Ролята на Ескамилио от операта "Кармен" го среща с големия испански режисьор Карлос Саура, а операта "Ифигения в Таврида" - с великия Пласидо Доминго. Особено скъпи за певеца са изявите му в партньорство с брат му Орлин Анастасов – двамата пеят на премиерата на операта Дон Карлос в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. След това талантливите русенци гостуват заедно многократно у нас и в чужбина.

В спектакъла на операта "Кармен" ще дебютира в ролята на Микаела Валентина Славова. Младата певица е специализирала в Римската академия за изкуство и култура "Борис Христов" и музикалната академия "Санта Чечилия"-Рим. Солистът на Софийската опера Даниел Дамянов ще се превъплъти в ролята на Дон Хозе. Участват още солистите Димитър Кюркчиев, Дилян Близнаков, Момчил Миланов, Владимир Попов, Йоланта Николаева, Даниела Караиванова, хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент Кристофър Маккракен /Великобритания/.

Освен музикалното пиршество, което очаква зрителите на спектакъла на операта «Кармен» от Жорж Бизе, публиката ще има възможността през антракта да допълни своето удоволствие с чаша вино, предоставено от Винарска изба «Вила Юстина». Музикалният фестивал "Сцена край реката 2013" продължава с гала-концерта на Калуди Калудов и Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров на 1 август. Калуди Калудов ще пее в ролята на Радамес в спектакъла на операта "Аида" от Джузепе Верди на 13 август. Всички събития са от 20.00 часа на сцената на Летния театър – Военен клуб Русе.