Най-добрият приятел на човека може да различава цветове, доказаха руски учени.

Доскоро съществуваше мнението, че кучетата могат да виждат само в монохромен режим и използват различните нива на яркостта, за да определят очертанията на дадения предмет.

В експеримента, проведен от учените от руската Академия на науките, са участвали осем кучета от различни породи. Специалистите са взели четири листа хартия с различен цвят: тъмножълт, тъмносин, светложълт и светлосин. Тъмните и светлите оттенъци са били използвани, за да се провери теорията, че кучетата използват нивото на яркост за различните предмети. При първия тест изследователите са взели тъмножълтия и светлосин лист, а след това и тъмносиният и светложълтият лист и са ги поставили пред купичките с храна, поставена в затворена кутия. След това са отворили една от кутиите и са поставили тъмножълтият лист пред кутията с месо.

Кучетата са се нуждаели само от три опита, за да разберат, кой цвят лист пред коя кутия с месо се намира. С други думи при 70% от случаите кучетата са се ориентирали именно по цвета. Шест от осем кучета са направили избор по цвят в 90% от случаите.