Не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание на 23 юли. Всички видяха обаче кадри с извършено насилие от страна на полицаи. Това заяви пред журналисти директорът на СДВР Ивайло Спиридонов, след като взе участие в днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет за действията на правоохранителните органи по време на протестите в столицата. Спиридонов категорично заяви, че не е издавана заповед за използване на сила от страна на полицаите. „Такива служители, които са си превишили правата, ще носят отговорността”, посочи директорът на столичната полиция.

Той подчерта обаче, че в нощта на блокада на парламента е имало служители от други областни дирекции на МВР, както и служители на жандармерията.

Вчера СДВР е получила писмо, което уведомява за бъдеща проверка, извършвана от Софийска районна прокуратура, относно действията на полицаите и на действията на протестиращите в 40-тия ден на протестите срещу управляващите.

По отношение на указанията, които са давани на полицаите, Спиридонов посочи, че са дадени единствено две указания - чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители; и - осигуряване на периметър около 03.30 часа за изкарване на народните представители от сградата на парламента.

Директорът на СДВР обясни, че решенията в такава ситуация се вземат от оперативен щаб, сформиран в МВР, като подобен щаб се сформира единствено при критична ситуация. „При нормалните демонстрации и предишните протести има такъв сформиран щаб към СДВР и когато има по-малка степен на ескалация на напрежението, решението го вземаме ние в СДВР”, посочи Ивайло Спиридонов. По думите му обаче - когато има висока степен на ескалиране на напрежението, информацията се събира от СДВР и от външни институти и се предоставя на този щаб в министерството и решенията се вземат там.