Президентът на Русия Владимир Путин е прекарал миналите почивни дни (20-21 юли) заедно с министър-председателя Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу в Тува и Хаския. Кратката почивка се увенчала с трофей - Путин уловил на спининг 21-килограмова щука, от която направили котлети, предаде ИТАР-ТАСС.

За кратката почивка на руското ръководство разказа говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. По думите му това е била "много интересна почивка", по време на която Путин и Медведев са водили приятелски разговори и са се къпали.

Щуката е била уловена от Путин в малкото езеро Токпак-Хол, където на практика не е стъпвал човешки крак. Районът е напълно безлюден и затова се срещали огромни представители на флората и фауната. "Дори горският, който е бил заедно с президента, е казал, че досега не е виждал нещо подобно, когато Путин е уловил 21-килограмовата щука."

Песков увери, че никой не е закачал рибата за въдицата на президента като в прочутия филм "Диамантената ръка", тъй като в района в радиус от неколкостотин километра няма жива душа.

Според Песков имало и още една интересна подробност, свързана с риболова. Първо Путин не уловил нищо. Тогава горският му дал блесна, която се нарича "Цар-риба". Произвеждали такива в малко семейно предприятие в Красноярск. Щуката веднага се
хванала. Песков твърди още, че рибните котлети били много вкусни.

Владимир Путин е признал, че за пръв път му се случва да хване толкова гигантска щука. Той дори целунал рибата, твърди в. "Комсомолская правда". Изданието припомня какви други животни е целувал руският държавен глава. Сред тях е и кучето, което през 2010 година получи от тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов.

На официалния сайт на Кремъл вече са качени снимки от почивката, направени лично от Дмитрий Медведев.