Заради икономическата криза много румънци ще посрещнат Великден със затегнат бюджет.

Почти 85% от населението на Румъния ще прекара великденските празници у дома със семейството или с приятели. Великден ще струва средно по 359 леи или 79 евро за едно семейство, пише BalkanInsight.

Сумата, която румънците ще отделят за празника, не се различава от бюджета за Великден през миналата година, показва проучване на маркетинг центъра MEDNET.

Очаква се северните ни съседи да купят 50-60 милиона яйца, за които ще платят 5 милиона евро. По традиция и в Румъния се боядисват яйца. В някои части на страната има традиция яйцата да се украсяват с геометрични и флорални мотиви и восък. Както у нас, така и в северната ни съседка, на трапезата има козунак и агнешко месо, приготвено по различни начини.

Очаква се около 2,5 милиона агнета да бъдат заколени за великденските празници. Цените на агнешкото също остават непроменени от миналата година. "Броят на агнетата, които ще бъдат заклани тази година, ще бъде по-малък в сравнение с миналата, защото хората имат по-малко пари. Миналата година бяха заклани около 3 милиона агнета. Който миналата година си е купил цяло агне, сега купува само половин", прогнозира Йоан Къмпяну, председател на Федерацията на овцевъдите.

Румънците, които имат планове да пътуват за празниците, предпочитат евтини дестинации, главно в страната или в България или Гърция, съобщават от туристическите агенции. Туристически пакет за един човек излиза средно по 100-150 евро.

Повече от 85% от 19,5-милионното население на Румъния изповядва православното християнство. Тази година православния и католически Великден съвпада на 20 април.