Условия за рестартиране на "Белене" са да се потвърди икономическата ефективност, да се потвърди необходимост в дългосрочен план и да намерим инвеститор.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски след като представи управленската си програма пред депутатите от Коалиция за България и членовете на Националния съвет на БСП.

Още не сме приключили анализа на проекта за АЕЦ "Белене", но не бързаме с него, уточни министър-председателят. В програмата на правителството наистина е заложено рестартиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", но под условие: при потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта и при потвърждаване на прогнозите за електропотреблението в България и в региона. Правителството има намерение да преговаря с "Росатом", за да реши проблемите, възникнали по проекта.

Премиерът отказа да коментира кога и с колко ще се увеличи минималната работна заплата, но обясни: за конкретните мерки ще направим план за действие за мерките, които ще бъдат изпълнени до края на годината. "Имаше доста бележки по програмата, ще свалим стенограмата и събота и неделя ще работим. Получи се обсъждане по същество по част от програмата. Надявам се до четвъртък или петък, когато програмата ще бъде представена в парламента, да бъде в по-завършен вид в резултат на това обсъждане, а имаме и такова обсъждане в началото на следващата седмица и с парламентарната група на ДПС", каза още Орешарски. Той изтъкна, че хоризонтът на програмата на кабинета не е следващата пролет, напротив, някои от мерките, залегнали в нея може би ще са с хоризонт от 10 години.