Джазът по време на хранене може да прави храната по-вкусна. Жанрът на музиката за фон може да окаже влияние върху това колко вкусно изглежда нещо, може да има ефект и върху количеството на консумираната храна.

Учените от Университета в Арканзас пускали класическа музика, джаз, хип-хоп или рок, докато хората са се хранили. Участниците в изследването споделят, че изпитват по-голямо удоволствие от храната, когато слушат джаз. Храната им не е била толкова вкусна, когато са слушали хип-хоп. При рока и класическата музика не са забелязани особени промени.

Причините защо джазът и хип-хопът имат подобно влияние все още не са изяснени.

В изследването са участвали 99 души - 46 мъже и 53 жени. Те са консумирали "комфортна" храна, която се свързва с емоции, или храна, която не е обвързана с определени преживявания. По време на хранене хората са слушали една и съща част от един от четирите вида музика. Не е изненадващо, че емоционалната храна била млечен шоколад, а неемоционалната - чушка. След теста доброволците са оценили храната, която са консумирали.

"Изследването показва, че фоновата музика може да повлияе на вкусовите възприятия за шоколада. Значение има също така изпълнителят на музиката, видът на храната, демографията на консуматорите, както и техният опит и култура", казва учените от Арканзас и добавят, че предстоят още проучвания с разнообразни музикални и хранителни стимули.