Испанската полиция съобщи, че е преброила 78 тела на загинали в кървавата влакова катастрофа край гр. Сантяго де Компостела в Испания, като 72 от тях са идентифицирани, докато снощи беше съобщено за 80 загинали.

Сред идентифицираните има няколко чужди граждани - алжирец, мексиканец, французин и американец, заяви пред медиите Антонио дел Амо от полицията. Същият брой жертви съобщи на пресконференция и директорът на областната полиция в Галисия Хайме Иглесиас, като подчерта, че разкъсани части от човешки тела затрудняват идентифицирането на загиналите. В болница все още се намират 83 ранени, от които 32 са в тежко състояние.

Влакът дерайлира в сряда вечер на 4 км от гарата в Сантяго де Компостела, докато се е движел със скорост 190 км/ч. Машинистът се намира в болница с леки наранявания под полицейска охрана, след като бе издадена заповед за арестуването му по обвинение в причиняване на смърт поради нехайство, тъй като е карал влака с посочената скорост в участък, където тя е ограничена до 80 км/ч. Това е проличало от запис на радиовръзка между гарата и машиниста.

Според компетентните органи при оставащите до Сантяго де Компостела 4 км машинистът е трябвало да задейства спирачките много по-рано, веднага след като на командното табло се е сигналът за тревога.