Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов не приема идеята на Надзорния съвет на Касата болниците да бъдат на твърдо определени бюджети от края на тази година.

Според д-р Райчинов не може да има фиксирани суми в здравеопазването и този модел няма да проработи. Във всяка държава има гаранционни фондове, които работят, когато има недостиг на средства в здравеопазването, допълни той. Листа на чакащи пациенти има във всяка европейска страна, но у нас Министерството на здравеопазването трябва да изработи наредба кои случаи подлежат на отлагане, какви са степените на спешност и всичко това трябва да бъде вписано в наредбата.

Българският лекарски съюз отдавна е обявил, че част от болничните дейности трябва да се пренасочат към извънболничната дейност, но отново трябва да има изработени ясни правила за кои дейности става дума. Това е и препоръка на Световната здравна организация.

На 15-и май Лекарският съюз ще се присъедини към общоевропейския лекарски протест "Една минута със значка за повече внимание към здравеопазването". Засега остава висящ въпросът дали у нас ще има национален протест, ако проблемите в здравеопазването се задълбочат.