От предната вечер протестите са с променено лице и вече имат два символа – пианото и павето, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Единият символ на протестите е пианото, в музиката му чуваме сърцето на събуденото гражданско общество, вторият символ е павето. "Да" на пианото, но "не" на павето. Това трябва да го кажем като основата за диалога, от който се нуждаят българските граждани, заяви Местан. Ние сме "за" диалог, обръщаме се и към държавния глава, той няма доверие в двете партии, които стоят зад кабинета, ние обаче смятаме, че все още не е късно той да възстанови своята медиаторска роля, защото това е негово задължение по Конституция, каза още председателят на ДПС.

Към лидера на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов той се обърна с думите: "призивът ви за мъдрост предполага не само позиции радикално против, а опит да чуете собствените си думи за съгласието, защото дневният ред на обществото е по-скоро именно актуализираният бюджет. От няколко дни захранвате обществеността със страховете, че ще се похарчат 1 милиард лева, които през следващите три години ще трябва да се връщат от българските граждани. Той попита ГЕРБ колко дълг са емитирали за малко повече от 3 години и сам отговори: "4 милиарда". Местан призова ГЕРБ да присъстват в залата не само за разглеждането на актуализацията на бюджета.

"Политическото време, с което би разполагал кабинетът на Орешарски е проблем за хората от списъчния състав на онова тефтерче на председателя на Комисията за конфликт на интереси", коментира Местан.

"Зависимостта на кворума от Атака е факт", призна лидерът на ДПС, но добави: "това е първият български кабинет на политическото мнозинство, това в някаква степен ограничава, но и двете партии, които стоят зад кабинета избрахме по-трудното – да съставим правителство и това беше по-трудното и по-правилното решение".

Бумерангът ще настигне всеки, който прибягва до двойните стандарти. Много са разточителни от ГЕРБ в коментарите, че кворумът зависи от Атака, въпреки че именно Атака близо две години подкрепяше кабинета на ГЕРБ и депутатите от ГЕРБ ръкопляскаха на изказванията на Волен Сидеров, заяви още Местан и дори покани депутатите от ГЕРБ на видео прожекция на ръкоплясканията на тогавашния премиер, вицепремиер и всички министри, сред които и днешният държавен глава. "Ваше право е да раздавате морални присъди, но собствено от вашите уста присъдата и е автоприсъда", обърна се Местан към Борисов.