- Господин Христов, как определяте събитията през нощта във вторник срещу сряда пред Народното събрание?
- За съжаление аз не бях там на място, но в СДС остро осъждаме събитията - проявеното насилие от страна на полицията, тъй като гражданите имат своето право да изразяват негодувание и възмущение от властта. Не може някой да плаща и организира толкова много хора, които сами по себе си имат различни политически разбирания. Очевидно е, че повече от 40 дни те са там, а няма такава партия, която да успее да впрегне чак такава мощ.
Смятам, че това правителство няма никакво бъдеще и ако сега не падне, след тежката зима ще стане още по-страшно. Станишев просто се инати, а в неговата партия има и трезвомислещи хора като Георги Кадиев.
- Само че ръководството на партията като че ли не чува и не се интересува какво става на улицата.
- Явно. Поетът обаче е казал „не се гаси туй, що не гасне“. Няма как да бъдат игнорирани протестите. Аз от 23 години съм в политиката и този парламент е ограждан само когато е управлявала БСП. Защото е явно, че от обещанията, които дават преди изборите, и действията им след това има огромна пропаст. Дразнещо е, че не искат промяна в Изборния кодекс. Гражданите искат и мажоритарна система, подобно на немската. Не е нужно да се пипа целият кодекс, а промените, които искат хората, могат да бъдат направени за една седмица. Ако те го бяха направили, със сигурност щяха да успокоят напрежението на улицата. Какъв е проблемът протестиращите да имат свои представители в парламента?! Ясно е, че машинното и електронно гласуване няма да могат да се направят веднага, но за следващите избори може да стане. Обаче инатът им е голям.
- Има ли вина СДС за сегашното положение в страната?
- Мисля, че хората в момента обозначиха какво е това „статукво“ - ето го, в парламента. Ние сме вън от тази сграда, значи не сме част от него. Това, че няма надежда и алтернатива, е най-ужасното. През 1997 г. бяхме ние, но сега не сме готови. И хората не са готови да ни припознаят наново, макар че от нищото не може да излезе нещо ново. СДС има традиция, опит, знания - всичко, което е нужно за демократична страна.
Имам познати сред протестиращите, които дават следния пример за политиката сега, като ясно казват „ние не искаме да създаваме формация и да ставаме политици“. Ако на вас ви предстои смяна на плочките в банята, викате майстор. Ако той не се справи, не се хващате сами, а го гоните и вземате нов. Ето това искат хората - да дойдат други политици, които ще се справят с обстановката и управлението на страната, а тези, които не се справят, да си ходят у дома.
- И кога според вас ще стане това?
- Както са тръгнали събитията в София, вероятно това ще бъде в късната есен. Нещата не са за подценяване. Управляващите твърдят, че не може да се подменя вотът на избирателите. Само че хората не протестират срещу разпределянето на местата в парламента, а срещу лъжата, задкулисието и липсата на морал. Те искат нови правила и нова организация на държавата. Според мен трябва да се проведат извънредни парламентарни избори, да се постигне обществен договор за година и половина да се направят нужните промени за свикване на Велико народно събрание, тогава да се разпусне парламентът, да се направят промени в Конституцията и да продължаваме нататък.
- Какво има за ремонт в Конституцията?
- Много - разпределението на властите по отношение на съдебната система, начина на функциониране на Конституционния съд, избора на съдии и прокурори, децентрализацията, ремонт на областите и общините и т.н. До голяма степен тези положения, които сега са заложени, са остарели, тъй като в последните години много бързо се развива обстановката в Европа, а България е част от ЕС.
- Ако се върнем няколко месеца назад, защо, според вас, сините не успяха дори за цвят да влязат в парламента?
- Много грешки се допуснаха както в политиката на СДС, така и в предизборната кампания. Аз сериозно съм критикувал колегите си, но оставах сам. На първо място не подбрахме добре коалиционните си партньори. Изпуснахме момента да привлечем ВМРО, НДСВ, партията на Касим Дал, при подреждането на листите не подбрахме най-подходящите си хора и т.н. Имахме изявени кадри, които не носеха сенки от миналото и можеха да бъдат водачи на листи, но това не се случи. Резултатите са известни.
- Ако сега има избори, влизате ли?
- Това зависи от нас самите. Социологически изследвания през последните седмици не са правени, а и тези, за които знаем, са изкривени от гледна точка на протестите и поляризацията между София и страната. Смятам, че десницата трябва да е в следващия парламент.
- Виждате ли се като част от реформаторския блок?
- Засега водим преговори. Новото ръководство на СДС взе решение лидерът ни Божидар Лукарски да води разговори с председателите на всички партии от този блок, да сравним позициите си и след това те да решават дали ще приемат при тях СДС или не. Още на Националната си конференция заявихме, че не искаме да диктуваме условия, но не искаме и да ни бъдат диктувани условия. Имам предвид искането към нас да се извиним за подкрепата си на ГЕРБ. Не виждам защо да го правим, при  положение че сме нямали нито един наш член в изпълнителната власт. Аз лично шест пъти съм искал оставката на министъра на земеделието. Критикувахме ги за всички грешки и ГЕРБ не може да бъде разделителната линия с колегите ни.
- Защото се определят като дясна партия ли?
- Те са дясно-центристка и повече популистка партия. На СДС и другите десни формации основният опонент е БСП. Затова с БСП, ДПС и „Атака“ никога няма да направим коалиция. В момента задачата ни е да присъстваме в следващия парламент и да представяме гражданите, които се чувстват вън от властта.
- Това означава ли, че с ГЕРБ бихте могли да се коалирате?
- Не мога да кажа така категорично на този етап. ГЕРБ да си гледат в тяхната къщичка - мен ме интересува какво става в нашата. Важно ми е да зная какво става в десницата, която е време да седне върху егото си, да загърби личните дрязги и да започнем да влияем на управлението в следващия парламент. Ние имаме около 15-20% национален вот, който е разпилян в различни структури. Нито една от тях не би направила правителство с БСП, но иначе сме готови на коалиционни споразумения. ГЕРБ, с всичките й кусури, клони към нас. За съжаление, не сме дорасли да приложим германския модел на Шрьодер и Меркел.