Рибарят Димитър Николов определено може да се похвали с богат улов. 39-годишният мъж улови гигантски бял амур. Рибата е с дължина над метър и тежи 26-27 килограма. Повече от 15 минути са били нужни на Димитър, за да я извади на брега.
Водното животно обитавало един от ръкавите на Дунав в румънска територия, където рибарят отишъл да дири късмета си. Мястото му било посочено от друг късметлия, за когото писахме миналата година. Тогава Мирослав Михалев извади от същото място шаран с тегло 26,5 кг и дължина 107 см.
"Всъщност аз отидох за шаран, влакното на въдицата ми беше 0,38 мм, а за стръв бях сложил царевица. В един момент обаче амурът се закачи, голяма борба и битка беше, докато го извадя", разказа гордият рибар. Според професионалната му оценка от пръв поглед, рибата е най-малко 26 килограма. Потвърдиха го и други специалисти-въдичари, дошли да видят с нескрита завист огромната риба.
Веднага след това Димитър Николов показа гиганта на приятели, а минувачите спираха да разгледат амура, цъкаха учудено с език и се снимаха за спомен. Както повелява рибарската традиция майсторът разреши на всички да си вземат за късмет по една люспа от амура.
На въпрос какво смята да прави с огромната риба, Николов отговори кратко, точно и ясно: "С бяло вино и приятели. Нищо друго".