От милионер и човек с влияние, само за 24 часа 58-годишният кърджалиец Петко Косев изпада зад борда. За една нощ той губи 18 милиона лева и се оказва на дъното. В момента е стигнал до просешка тояга. Няма дори стотинки за хляб, камо ли отново да си помечтае за някогашните екстри, минали през ръцете му - луксозни костюми, квалитетни кръчми с изискани питиета, с хубави жени покрай софрата и непредизвестен финал на вечерта. От човек с пачки е изпаднал до… пазач!

Само за една нощ родопчанинът-ентусиаст губи… 18 милиона лева вследствие на тъй наречената приватизация. В момента

във вехтия му портфейл има едва 68 стотинки

видя с очите си репортер на „ШОУ” по време на разговора. Петко понамирисва на клошар, видът му е на бродяга, не е от най-приказливите, защото едно е да си на върха, съвсем друго в блатото на бедността, където и жабите са по-щастливи. Хем е отчаян от живота и вече всичко му е писнало, хем все още не му се умира. „Ще деяня, докато мога, макар и забравен от света”, така формулира кредото си.

„Стартирах в края на далечната 1989 г., когато всички очаквахме, че покрай тъй наречената демокрация животът се отваря пред всички нас, особено за по-предприемчивите. Започнах с едни мижави 639 лв. и няколко стотинки. Купих 4,27 см плат, наех една шивачка, която за два-три дни уши няколко рокли. Продадоха се за минути в търговския комплекс „Тракия” в Кърджали. Едва ли и възхваляваната дизайнерка и модистка Жени Калканджиева е изпитала подобна радост от такова добро начинание. От реализацията на тази печалба инвестирах в още 12 метра плат и така ми тръгна бизнесът. В края на 1989 г. вече натрупах 650 000 лв. Станах доайен в бранша, дори участвах на Международния мострен панаир в Пловдив със собствена палата, а знаеш какви са там тарифите за наем – бръснат яко! Но ако не изкяриш, по-добре не си го вади. Аз пък успях. Е-е-е, поразпуснах се малко – първо смених фасадата си, прически-мрически и прочее харчлък. Задължително условие за новобогаташите, без него си заникъде. Нали по дрехите посрещат... Но

ако знаех какъв х.й ме очаква

още тогава щях да се кротна. Но не ми било писано!... Абе, шибани времена, които провалиха много хора, включително и мен. Не ми се говори!”, споделя бившият милионер.

Освен лукса и суетата, Петко Косев прави още една глупост и тъпотия – инвестира в общинската фирма „Търговия на едро”, която по онова време притежава почти всички магазини в града. Впоследствие престижното държавно предприятие фалира в приватизацията. „Завлече ме с 3 млн. лева и в един ден се оказах на дъното. Кого да съдиш – то няма държава, камо ли еднолични търговци, които да защитят правата си! Отвсякъде батак, та дрънка! Мътни времена. Съсипаха ме, защото изведнъж станах твърде влиятелен, думата ми се чуваше навсякъде. Оттам, от местните гаулайтери, дойдоха ударите срещу мен. Властимащите обичат покорните, рушветчиите, да си ги манипулират както искат и да им бъдат като роби. Бастисаха ме! До края на живота си няма да се съвзема!”, разказва за нерадата си съдба някогашният милионер. Но нещата не спират дотук. Косев твърди още, че бивш главен прокурор, който бил „дупе и гащи” с небезизвестния местен разбойник Ерджан Рашид-Роко, тотално му е подлял водата. Не иска да цитира името му, но явно става въпрос за Иван Татарчев, мир на праха му.

„Ако си отворя устата, поне 100-200 големци от Кърджали ще отидат зад решетките! Това го зная не само аз, но и магистратите в града ни, но пипалата на октопода са всесилни. Мафията от Сицилия вече трябва да черпи опит от нас. Най-големите ни властници тук имат хотели в Истанбул и Анкара, по няколко апартамента в Пентагона /най-представителната сграда на пъпа на града – б.а./. Откъде са се сдобили с тия средства?! В НАП знаят какви са доходите им, но нищо не предприемат?! Защо??? Корупцията е най-голяма в малките градове. Пълен хаос, на който не се вижда краят.

А аз преживявам с… левче на ден

И въпреки всичко съм християнин – да си беден, не е страшно. Искам да заспивам спокойно, макар и на свещ”, финализира изповедта си уникумът, през ръцете на когото са минали „един вагон” пачки, а в момента брои стотинките си.
Петко Косев иска чрез нашето издание да осъществи лелеяната си мечта – да се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров и да му разкаже за всичките мръсни тайни на прехода.