Българският премиер Пламен Орешарски възнамерява да остане на поста си. В интервю за "Уолстрийт джърнъл" той заяви, че протестите могат да продължат неопределено време, толкова дълго, колкото те са мирни и без провокации, а полицията е инструктирана да не се намесва.

В отговор на критиките Орешарски обясни, че историята на страната дава примери за корупция между бизнеса и правителството, но заяви, че "никой не може да реши този проблем за една нощ".

Той също така посочи, че е "неприемливо" да бъде обвиняван в корупционни практики, тъй като е в кабинета си само от няколко седмици.

Изданието припомня, че вчера еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг изрази своята подкрепа към протестиращите. "Съобщението, идващо от улицата е това, което Комисията твърди от много години", заяви тя, посочвайки, че българските власти показват нулева толерантност в борбата срещу корупцията.

Протестиращите от седмици настояват за край на корумпираната съдебна система и непрозрачния бизнес. Последните проучвания на общественото мнение показват, че протестиращите са подкрепени от около 2/3 от българите, които имат най-ниските доходи на глава от населението в ЕС , коментира изданието.

Орешарски, бивш финансов министър заяви, че е знаел, че работата на министър-председател няма да е лесна. "Реалността е по-заплетена, отколкото очаквах", заяви той.

Неговото правителство има 120 от общо 240 места в парламента и се нуждае от мълчаливата подкрепа на ултранационалистите, за да оцелее. Подобни коалиционни отношения водят до неприятни компромиси, които именно предизвикаха до протестите, посочва още премиерът.

"Що се отнася до назначенията, аз също имах възражения", призна Орешарски, добавяйки, че парламентарната политика изисква компромиси към партньорите.

"Но знаете ли, понякога легендите взимат връх пред реалността", каза той. "Тези назначения по никакъв начин не се различават от назначенията от предишни правителства. Много от тези хора имаха същите позиции в предишните правителства, но не е имало протести тогава", заяви Орешарски.

Той увери, че остава ангажиран с демократичните принципи на ЕС. Тъй като България на практика получава всичкия си петрол, газ и ядрено гориво от Русия, Орешарски увери, че се опитва да ускори построяването на газовия интерконектор към Гърция, което ще намали зависимостта на България от традиционните си партньори.