Украинските сили за сигурност са започнали антитерористична операция в източния украински град Славянск, където вчера проруски активисти завзеха редица административни сгради и обособиха пътни блокади, на които започнаха да патрулират, предадоха световните агенции, като се позоваха на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

"Части от всички силови структури в страната участват в операцията и Бог да е с нас", написа Аваков на страницата си във Фейсбук, предаде Франс прес.

Министърът поясни, че операцията се ръководи от антитерористичния център на украинската Служба за сигурност, предаде Ройтерс.
Вчера Аваков предупреди, че реакцията на окупацията на сградите в Славянск ще бъде много жестока, припомня ИТАР-ТАСС. Днес Аваков предупреди гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, да си стоят у дома, далеч от прозорците, предаде Ройтерс. Той обаче не съобщи повече подробности за операцията, която се провежда в Славянск, допълва Франс прес. Вчера вечерта министърът заговори за руска агресия след поредицата от атаки срещу сгради на силите за сигурност не само в Славянск, но и в други градове на рускоезичната източна част на Украйна, припомня Франс прес.

Тези атаки, извършени от хора в униформи без опознавателни знаци, въоръжени и видимо добре организирания, наведоха на мисълта за кримския сценарий от март и породиха страхове, че Русия, която, според НАТО, е струпала 40 000 военни по руско-украинската граница, ще използва претекста на размириците, за да се намеси на територията на съседа си, отбелязва Франс прес.

Сега над Славянск, разположен на около 150 километра от руската граница, прелитат военни хеликоптери. Кореспондент на Ройтерс съобщава за две прелетели машини над една от окупираните сгради в града. Около 10 жени, намиращи се в сградата, когато тя беше окупирана, днес бяха изведени от нея малко след съобщението на Аваков за антитерористичната операция. Група от около 100 цивилни, много от тях възрастни жени, стоят пред сградата и скандират послания на солидарност с хората, които са вътре. Често се чува призив за референдум, разказва кореспондентът на Ройтерс.

В събота Русия предупреди Киев да не използва сила срещу проруските протестиращи, припомня Франс прес. Вчера вечерта Съветът за сигурност на Украйна заседава три часа след атаките в източната част на страна, но след това заседание не беше съобщено за никакво взето решение, посочва френската агенция.