Прокопаване на обходна галерия с дължина 33 метра за откриване на двамата затрупани от свлачището на 16 юли миньори започна тази нощ в рудник "Ораново".

Новият подход в спасителните работи по откриване на двамата затрупани миналия вторник миньори потвърди началникът на рудника Валери Манов. Същото каза рано тази сутрин и енергийният министър Драгомир Стойнев.

"Прокопаването на новата галерия при най-оптимистични прогнози ще отнеме минимум 10 дни", каза Манов. Според него това е единственият начин за достигане до кръста на участък "А", където са работели Иван и Николай. "Дано не срещнем трудности", поясни Манов.

Все още двамата затрупани миньори не са открити. По-рано днес Стойнев заяви, че преразглеждат не само тази концесия, а и всички останали. Той подчерта, че не може спасителната служба от Бобовдол, която е тръгнала към рудника да кара с 60 км/ч и по пътя вече да се е развалила. Не е нормално спасителните служби да бъдат частни и ние да не можем да ги контролираме, подчерта Стойнев.

Спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори бавно напредват. От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души. Остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник.