Окончателните текстове на проекта за Закона за частния фалит ще са готови след около седмица. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на семинар в Сандански, предаде репортер на БГНЕС.

Плановете са били проектът на закон за индивидуалния фалит да бъде публикуван тази седмица на сайта на правосъдното министерство, но се оказало, че е необходимо още малко време за да се прецизира, включително и за финансовата обосновка. "За първи път се прави такъв закон в България", каза правосъдният министър и подчерта, че те са проучили цялата европейска практика, посъветвали са се с банкери и всички възможни експерти. "Другата седмица най-вероятно към края ще може да имаме някакъв финален текст, който да представим публично", посочи тя.

Закон за частния фалит ни трябва, каза Диана Вакарелска, директор на дирекция "Правосъдие, нормотворчество и проекти". Към момента работното заглавие на проекта е закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. Тя обясни, че законодателните идеи в момента предвиждат процедурата да минава през съда. Тя ще е кратка и простичка. Ще има регистър в Агенцията по вписванията.

Зинаида Златанова каза, че вече има изготвена стратегия за електронно правосъдие, готов е и законопроектът за Закона за съдебната власт в тази част. От министерството обаче няма да го внасят, докато ВСС не даде съгласие за стратегията. Кадровиците вече веднъж са я върнали с въпроси и бележки. МП са ги отразили почти всички и възнамеряват отново да я внесат.

Според МП електронното правосъдие може да се покрие и с парите по европейската солидарност. Така за ОП "Добро управление" за цялата съдебна система в момента има заделени 40 млн. евро. Според Златанова на финала на програмирането те би трябвало да станат и 60 млн. евро. По повод идеята за увеличаване на съдебните такси, от правосъдното министерство са категорични, че не е момент за увеличаване на такси в съдебната система.