Бившият общински съветник от група „Развитие“ в предишния местен парламент Николай Станчев вчера бе осъден за трафик на малолетно момиче в чужбина. Той подписа споразумение с прокуратурата, призна се за виновен и бе наказан с три години условно и 3000 лева глоба в полза на държавата. Присъдата му вече е в сила, след като споразумението бе одобрено от Районния съд.
Според обвинението, през 2006 година 49-годишният Станчев на няколко пъти е извеждал към Швеция и Дания невръстно момиче. Детето най-вероятно се е занимавало с просия или кражби. Според данните, постъпили в нашата прокуратура от шведските власти, то е било хванато да краде в магазин. Магистрати обясниха, че в Швеция също е водено дело за случая, там е задържан и осъден още един българин, който бил замесен в извеждането на момичето.
Николай Станчев беше един от тримата общински съветници, замесени в грандиозен скандал за искан подкуп срещу подкрепа с глас в общинския съвет преди години. През юни 2009 година той, Виктор Епщайн и Тодор Тодоров бяха задържани зрелищно и обвинени, че са поискали от местния бизнесмен Пламен Илиев 30 000 лева рушвет, за да подкрепят искането му за право на строеж в бившето кино „Здравец“. Човекът обаче се оплакал. Станчев и Тодоров бяха задържани при предаването на част от поисканите пачки, а Епщайн бе изкаран направо от сесията на общинския съвет.
Срещу тримата бяха повдигнати обвинения за искане на подкуп и за участие в организирана престъпна група. Впоследствие и тримата бяха осъдени - дадоха им условни наказания, глоба в полза на държавата, плюс категорична, но временна забрана да заемат длъжности в местната власт. Всъщност Епщайн влезе в затвора, но по друга присъда - заради зверска катастрофа край Провадия, при която загинаха двама души.
По време на делото тогава стана ясно, че Николай Станчев е имал и други близки срещи с Темида, по които обаче е бил реабилитиран и благодарение на това е влязъл в местния парламент с чисто съдебно досие. Като гръмна скандалът с подкупа, се разчу, че той не само е бил осъждан, но дори е лежал и в затвора за кражба в края на 80-те години. Дали споразумението за трафик на момичето е последният му сблъсък с правосъдието, бъдещето ще покаже.