Невинен по всички обвинения. Това чу вчера от състав на Софийския апелативен съд наказателният съдия от Русенския районен съд Николай Стефанов. Втората инстанция сметна за неправилна и отмени присъдата на колегите си от Софийския градски съд, които на 12 май осъдиха магистрата на 3 години условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, 3000 лева глоба и 3 години забрана да работи в съдебната система.
Доволни сме, че има съд и справедливост, лаконично коментираха оправдателната присъда от защитата на магистрата. Според прокуратурата съдията си е поискал подкуп от 1000 лева, а по-късно е опитал да вземе под масата 500 лева, за да одобри споразумение, което съдържало занижено наказание на 17-годишен тийнейджър с богато съдебно досие. За грабеж на 32 лева, в който младият престъпник Мартин бил замесен, съдията бил склонен да се съгласи на условна присъда, стига обаче да получел суха почерпка в замяна. Изтъкнато бе и че случаят е придружен с рекет, което допълнително утежни обвинението. Затова от прокуратурата настояха съдия Стефанов да влезе в затвора за 5 години. До ефективна присъда не се стигна нито на първа, нито на втора инстанция, но прокуратурата вероятно ще оспори оправдателната присъда и казусът ще бъде обсъден и окончателно решен от Върховния касационен съд.
Съдия Стефанов бе задържан по време на акция на ДАНС и столични разследващи на 14 февруари 2015 година в уличките зад Съдебната палата в Русе. Обвиненията срещу него бяха, че е поискал подкуп от бившия прокурор и настоящ адвокат Свилен Стефанов. Самият адвокат пък влезе в ролята на частен обвинител по делото срещу магистрата. До фактическо предаване на пари обаче така и не се e стигналo. По време на съдебните заседания стана ясно, че грешка на шеф в ДАНС прекъснала реалното приемане на подкупа. Това трябвало да стане в колата на съдията, но правоохранителят скочил и спрял автомобила преждевременно.
По време на разследването станало ясно, че съдията с 16-годишен стаж бил одумван от прокурорите в Русе заради непреклонността си да не одобрява постигнати споразумения между подсъдими и държавното обвинение. Заради това част от районните обвинители се оплаквали, че отхвърлените от съдията договорени присъди влошавали показателите им на работа.