86-годишната жена от Червена вода, която беше нахапана от два озверели питбула, почина в четвъртък вечерта в отделение „Пластична хирургия“, макар че вече дишаше самостоятелно и бе в съзнание, съобщи говорителят на болницата Евелина Ванкова.
На 29 март пообед Димитрина Георгиева отивала до магазина. Пътят минавал покрай къщата с двете кучета от една от най-агресивните породи, които обаче стопаните им пускали да се разхождат свободно из двора. Изведнъж те прескочили оградата, нахвърлили се върху старицата и жестоко я нахапали по главата и крайниците. Работници от съседен строеж и лелята на собственика на кучетата А.К., на 61 г., се притекли на помощ и успели да прогонят свирепите животни, но бабата била с обезобразено лице, липсващо дясно око и жестоки разкъсвания по ръцете и краката. Линейка откарала в болницата баба Димитрина, където тя е подложена на спешна операция, въпреки че е имала байпас на сърцето. След това е настанена в Интензивно хирургично отделение, но след като дойде в съзнание в началото на месеца, бе преместена в пластична хирургия. Явно обаче сърцето на старицата не е издържало и миналата нощ тя затворила очи завинаги.
Както „Утро“ писа, малко след нападението екип от Общинския приют упои двата питбула и ги откара за кастрация. Според съседи двете кучета - Цезар и Клеопатра, били кротки и затова свободно се разхождали из двора. По думите им в този ден обаче те били подивели. Собственикът им Пресиян Костадинов е студент в Пловдив, а за животните се грижела леля му. Какво е провокирало кучетата да се нахвърлят върху бабата, не е ясно.
По случая е образувано досъдебно производство. Назначена е съдебно медицинска експертиза, която да покаже дали смъртта на Димитрина е настъпила от причинените от кучетата рани, каза за „Утро“ говорителят на Районна прокуратура Радослав Батанов. След събиране на доказателства за вината на лелята, на която тогава са били поверени кучетата, ще бъде повдигнато обвинение за липса на адекватна грижа за животни, които могат да причинят смърт. Наказанието по него е до 5 години затвор и глоба от 10 000 лева, обясни прокурор Батанов.