Най-малко за половин милиард от този заем няма никаква обосновка, а управляващите се оплетоха в поне пет лъжи за неговото предназначение", заяви председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той посочи, че единственото, което звучи формално достоверно е, че тези пари ще бъдат отделени в резерва, който в момента е на добро ниво и няма нужда от такова отделяне.

"Тези средства ще се изразходват в полза на енергийната мафия. В действителност тези 500 милиона няма да останат в гардероба. Те прикриват една лъжа в новата методика за определяне на цените на ДКВР и тя е, че България ще продаде въглеродни квоти за 498 милиона лева, тоест пълно съвпадение на сумата. Видно от стенограмата на правителството от 10 юли дори най-оптимистичните прогнози са за под два пъти тази цифра. Цифрата от 498 милиона лева е просто една лъжа, предназначена да прикрие кражба през заема и бюджета", категоричен е Кънев.

Според него от тези 500 милиона лева далеч под 1/3 ще обслужат 5%-то намаление на тока и над 2/3, т.е. 12% "данък мафия" ще отидат в централите на Ковачки - Бобов дол и в Брикел и за редица неефективни заводски централи, които "се държат от близки до властта олигарси". Кънев обясни, че реално по този начин ще бъдем задължени със сума от 350 милиона лева, която на цената на загробване на държавната енергетика ще обслужи конкретни производители на скъп ток.

"Намалява се производството на електроенергия от "Марица Изток". В резултат на това ще се намали с 25% производството на въглища от ""Мини Марица-изток". Това може да мине само по два начина. Или като се съкратят миньори, или като се увеличи цената на въглищата, произвеждани там, но това ще увеличи отново цената на електроенергията.

Намалява се производството на държавния "ТЕЦ Марица Изток 2", но в същото време се запазва производството в двете централи на Христо Ковачки. И ако видите разчетите на НЕК ще разберете, че произвежданата там електроенергия, поради ниската ефективност и неизпълнени условия за опазване на околната среда, е на много висока цена", заяви Иван Иванов.

"Заводските централи също получават лъвски пай като заплащане на електроенергията", заяви Иванов, посочвайки "ТЕЦ Брикел" и "ТЕЦ Видахим", която е собственик на досегашния шеф на "ТЕЦ Марица Изток 2" и сегашен на БЕХ Георги Христозов. "Не са ли оттам тези 3,5 милиона лева лични средства, които той декларира от стопанска дейност", попита Иванов.