Охраната на папа Франциск, пристигнал на посещение в Бразилия, освен за всичко останало следи и за нападения на диви маймуни.

В резиденцията, където е настанен Светият отец, прозорците са били щателно проверени и плътно затворени, за да бъдат избегнати набезите на маймуни капуцини. Приматите са известни с влечението си към лъскавите предмети, а също и с лакомията си. Заради тях са затворени дори прозорците в спалнята на папа Франциск.

Междувременно главата на римокатолическата църква, който е известен със своята скромност, отказа да му носят храна от ресторанта на скъпарския хотел "Копакабана Палас". Франциск е предпочел да му готвят монахини, обитаващи католическия учебен комплекс "Сумаре", където се намира и папската резиденция.

Въпросните монахини признаха пред нападналите ги журналисти, че ще се постараят да угодят на вкусовете на папата. "Негово светейшество е аржентинец. А всеки един аржентинец обича печено на жар говеждо месо и сладолед". Франциск няма да подмине и традиционните бразилски блюда, в които неизменно присъстват фасул и маниока.

Учебният комплекс "Сумаре", където е временната папска резиденция, се намира на територията на Рио де Жанейро в националния парк Тижука. Тук са отсядали и предшествениците на Франциск - папа Йоан Павел II и Бенедикт ХVI, но последният в качеството си кардинал.