Край на измамите с данък сгради, при които собствениците на няколко жилища ги записват навсякъде като основни, за да плащат само 50 % от налога, пише "Телеграф".
Най-късно от началото на следващата година над 200 общини в България ще бъдат свързани с обща информационна система, предоставена от финансовото министерство. Така местните данъчни служби ще могат да проверяват дали собствениците на имоти ги мамят с по няколко основни жилища, независимо къде се намират из страната, съобщи директорът на Сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Когато системата стане готово, няма да е възможно софиянец с апартамент в столицата, вила в провинцията, къща на село и ваканционен имот по морето да декларира навсякъде имотите си като основни, за да плаща данък за всички тях с 50% отстъпка. По закон преференцията важи само за едно жилище, което човекът обитава постоянно. Сега измамите се засичат по-скоро на случаен принцип.

Другата измама е имотите да се обявяват с по-малка площ, за дасе плаща по-малко данък. Има случаи ве една кооперация, стандартно строителство на различните етажи апартаментите да се декларират с различна площ - на дното място 80 квадрата, на другото - 50 квадрата. Други обявяват жилището си за необитаемо.

В София погват дребните длъжници. Ще бъдат пращани честитки ще се звъни на столичаните, които имат над 500 лв. неплатени местни данъци. Кампанията срещу тях се планира да започне от май, тъй като до края на месеца се очаква данъчните бюра да са по-натоварени.