"Много си лоша!", "Ау, колко си грозен, като плачеш!", "Не пипай!", "Не мърдай!", "Млъкни!". Плесница през устата, потупване по памперса и... "прибираме се вкъщи". Толкова често чувам и виждам тези сцени между родител и дете, че сърцето ми се къса.
Един от любимите автори на моето поколение Стивън Кинг казва: "Малките деца са единствените истински добри човешки същества". Но като пораснат, особено в България човешките същества стават лоши и грозни. Защо ли, ами защото някой продължително време ги е пошляпвал с думите: лош си, грозен си, не ставаш. Така порасна и част от моето поколение, така растат и следващите. Жалко.
Между безпаричието, което трайно се настани в българския дом и последвалата социална изолация, българинът забрави как да възпитава детето си. Българското дете не може да лежи на земята, студено е и ще изстине. То не трябва да пипа седалката в автобуса, че има много микроби, то не бива да пипа продуктите в магазина, че какво ще си каже продавачката. После това дете се превръща в навъсен възрастен, който се оплаква за това колко сме лоши ние българите, как са ни лоши управляващите и колко ни е скапана държавата. Същият този навъсен българин иска да избяга в чужбина като малко дете от биещия го родител.
Така се затваря един постоянен цикъл, от който трудно можем да излезем. Трудно, но не и невъзможно. Чисто и просто трябва да се обърнем към себе си, да си признаем и видим грешките и да започнем да се контролираме, ние да се контролираме, а не да контролираме децата си.
Психиатърът д-р Антон Славчев описва в "Насилие, физическо малтретиране и сексуална злоупотреба с детето" характеристиките, предразполагащи към физическо насилие над собствените деца:
"Способността за отглеждане на едно дете е дълбоко повлияна от собствените детски преживявания на родителя. Депривацията, неглижирането и физическото малтретиране в детството са от особено значение. Негативни интеракции със собствените родители, включващи и малтретиране, както и негативни чувства към собствения баща при малтретиращите майки понякога са цялата характеристика на малтретиращите родители. Малтретиращите майки са с понижено самочувствие и самооценка, доказано и със стандартизирани скали в контролирани проучвания. Находката при тези жени вероятно отразява хронично отхвърляне и критикуване в детството, както и други преживявания, които най-общо могат да бъдат характеризирани като негативни".
Именно от възпитанието трябва да започне промяната в нашето общество. Само трябва да си спомним, че и ние сме били деца.