"Не, разбира се. Политически е недопустимо човек в нейната позиция да подкрепя искания за оставка на правителството. Рединг е известна с това, че говори много по-свободно и открито от други свои колеги", каза пред БНТ Александър Андреев, журналист от Дойче веле.

Тъкмо така можем да си обясним и факта, че тя демонстрира симпатии към хората, протестиращи срещу корупцията в българския политически живот. Като комисар по правосъдието тъкмо корупцията сигурно й е най-голямата грижа по отношение на България. Но сегашното й посещение е планирано много отдавна, тя идва в България за диалога с гражданите, какъвто провежда във всички страни членки, уточни Андреев.

Според мен като намерение този диалог е нещо много добро. Рединг иска да чуе гражданите, а пък в момента и българските граждани много искат Брюксел да ги чуе. Много се надявам, че диалогът наистина ще се случи, че ще се говори не само за корупцията, но и за младежката безработица, за свободата на медиите в България, за Шенген, пък и за бъдещето на Европа, прогнозира журналистът.

Мисля си, че в момента българите, които са недоволни от начина, по който ги управляват, имат добрата възможност да се ангажират тъкмо с обединена Европа, да се опитат чрез вота си на европейските избори да поставят на място онези негодни или корумпирани политици в България, срещу които са насочени и сегашните протести, посочи Александър Андреев.

След европейските избори догодина ще прераздават и картите за високите позиции в Брюксел. Предполага се, че и Вивиан Рединг има големи амбиции - малко повече за нейните позиции в Брюксел отчита журналистът от Дойче веле.

"Много се изписа, че тя може да стане председател на Еврокомисията или пък на Европарламента. Имаше и предположения, че след сегашната оставка на Жан-Клод Юнкер тя ще се върне в Люксембург, за да поеме правителството. Но в момента е ясно, че Юнкер сигурно ще остане премиер в Люксембург след предсрочните избори поне още година. Лично аз бих се радвал, ако Рединг поеме някои от най-важните постове в ЕС, но се съмнявам - именно защото тя понякога говори в прав текст, който ядосва големите в ЕС, като Франция и Германия - помните случая с ромите, припомни Андреев.

В момента се чуват предложения номинациите да се правят колкото може по-рано, така че и българите още преди евроизборите да обсъдят в широка дискусия бъдещия български комисар и всички европейци да огледат кандидатите за председател на Комисията. С две думи пак стигаме до това - колко е важен диалогът с хората, за който идва Рединг в България, заключи Андреев.