Швейцарски съд разпореди Берн да не предоставя повече секретна банкова информация на Италия, свързана с гигантски скандал, при който девет души са си присвоили 350 млн. евро.

На 28 юни Федералният криминален съд взима решение, че чрез сътрудничеството с италианските власти и трансфера на секретна банкова информация Швейцария като държава нарушава правата на деветимата обвиняеми по случая. Не се споменават имена нито на лица, нито на компании. Случаят е описан само схематично. Изпаднала в затруднения компания емитира ценни книжа на стойност 650 млн. евро. Деветимата ги продават, но чрез поредица от сложни машинации , вместо да върнат средствата за реструктуриране на компанията, прибират парите. Същите хора са заподозрени, че са прибрали други 350 млн. евро от компания в Неапол, която през 2012 г. е обявила фалит.

През септември италианските власти поискаха от Страната на кантоните информация за състоянието и движението по сметките на деветимата обвиняеми в швейцарски банки. През януари прокуратурата на кантона Тичино приема молбата и дава зелена светлина за сътрудничество. Но четирима от обвиняемите в гигантската измама атакуваха решението по съдебен път с твърдението, че техните права са нарушени, доколкото разкриването на детайли за банковите им сметки е започнало без те да бъдат уведомени. И сега прокуратурата в Тичино трябва да преформулира отговора си на италианското правосъдие.