Неслучайно ситуацията в публичните финанси се влоши, това се дължеше до края на февруари 2013 г. на намаление на фискалния резерв с около 4 млрд. и емитиране на нов дълг също от 4 милиарда.

Говорим за едни 8 милиарда лева. Това заяви след заседанието на МС финансовият министър Петър Чобанов, предаде репортер на БГНЕС. Отсъстваше и дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа, което задълбочи проблемите във всички сектори. Ниският дефицит беше превърнат в самоцел. Бяха рязани разходи, често арбитражно без реално да се прецени дали системите са готови за това рязане, подчерта Чобанов.

Той потвърди, че спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. е довело до "лавина", която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост. "Беше реализиран икономически спад в размер на 7,6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд", заяви финансовият министър. Той подчерта, че по отношение на етапа на планиране приходите са надценени, липсват буфери както там, така и при разходите.

Бюджетът беше планиран оптимистично, като се разчиташе на икономическото възстановяване и нарастване на вътрешното търсене, но това не се случва и служебното правителство през март тази година прие актуализация на макрорамката, в която реалният растеж беше намален от 1,9% на 1%, каза Чобанов.