Нарушен крепеж спря тази нощ спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново".

Тази нощ е достигнато предполагаемото място на свлачището, Иван и Николай все още не са открити, каза управителят на рудника Валери Манов. "Спасителите и миньорите от трета смяна са достигнали до зоната на кръст "Б". Когато отцепим мястото, което е под голямо напрежение, ще разберем точно под какъв ъгъл се е изсипала калта", каза Валери Манов. Според него първата работа на спасителите от Бобов дол и миньорите от рудника е укрепване на зоната с нарушен крепеж, за да продължи издирването на двамата затрупани миньори. "След което продължаваме спасителните дейности към галерия "А", до края на която остават 21 метра", обясни Манов.

Според него само може да се предполага, че зад свлачището има свободно място. "То може да е запълнено до дъното от свляклата се кал", обясни Манов. Управителят на рудника разсея един мит, който се тиражира от даващите информация за спасителните дейности, а именно, че зад свлачището, в евентуалната кухина, се подава въздух.

"Въздухът върви със спасителите. Кой ви е казал, че зад свлачището се подава въздух", попита Манов. Той обясни, че не знае за никакъв "минерален извор" в рудничните галерии, от който едва ли не затрупаните миньори "пиели вода". "В рудника има подпочвени води, които изтичат от дъното на забоя, доколко са годни за пиене е друг въпрос", каза Манов. Той изрази надежда, че двамата му миньори все още са живи. "Дай Боже да стане чудо, за нас е най важно да ги открием", каза управителят на рудника.

БГНЕС припомня, че вече седми ден спасителни екипи издирват двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори Николай Христов и Иван Лазаров. Все още не се знае дали те са живи или не.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.