Разтърсващата Ленинградска симфония на именития руски композитор Дмитрий Шостакович ще прозвучи днес от 19 ч в зала „Филхармония“. Концертът на русенските филхармоници ще бъде дирижиран от японския диригент Масаюки Хонда.
Самият Шостакович започва да пише своята Седма симфония в края на 30-те години, върху втората и третата й части работи именно в блокадния Ленинград, а завършва произведението в Самара през декември 1941-ва. Първото изпълнение на творбата е на 5 март 1942 г. в Самара /тогава Куйбишев/, където е евакуиран и Болшой театър. На 9 август същата година Седма симфония е прозвучала във все още притиснатия от блокадата Ленинград. Изпълнява я оркестърът на Ленинградския радиокомитет, който започва да репетира още през зимата, но през март се оказва, че голяма част от музикантите са починали от глад, можели да свирят едва 15 души. За да бъде изпълнена симфонията, били повикани музиканти, изпратени на служба в различни военни части.
Концертът бил излъчен по радиото и звучал от високоговорители в целия град. Чували го дори немските войници, които били сигурни, че градът вече е мъртъв. „Тогава разбрахме, че ще загубим войната“, признали двама немски туристи, които години по-късно открили диригента Карл Елиасберг, дирижирал паметното изпълнение през лятото на 1942-ра.