Опит за рекорд, който да бъде записан в Книгата за световни рекорди на „Гинес“, ще направят в края на месеца студенти от планинарския клуб на Русенския университет. Това ще е най-дългата алпийска връзка, която ще свърже 24 човека с 600-метрово въже при изкачването на връх Млечен чал в Стара планина, обяви председателят на дружество „Академик“ Стефан Георгиев. Това е изключително трудно, тъй като се изисква перфектен синхрон между всички хора по веригата и работа в екип, допълни още Георгиев. Инициативата е част от спортно-туристическите походи, посветени на предстоящата 70-годишнина на университета.
Основните двигатели на походите са доц.Борислав Ангелов и доц.Таня Грозева, а ректорът проф.Христо Белоев напълно подкрепя спортно-туристическата инициатива.
В Университетска зелена спартакиада „Периметър 70х8“ ще могат да участват ентусиасти индивидуално, семейно или групово по избор в 8 спортно-туристически дисциплини и състезания - пешеходни, велосипедни, воден слалом, спортно ориентиране, пещерни експедиции, катерене и др. Те ще трябва да покриват два норматива в различен обем на преходи, спелеочасове, катерачни маршрути и др. Масовата проява на спартакиадата ще бъде кросово бягане и ускорено ходене в Парка на младежта.
Тази година планинарските походи ще са под наслов „Върхове на знанието, науката и книжовността“ и са посветени на 190-годишнината на първия български учебник „Рибния буквар“ на Петър Берон, 180 години от рождението на Любен Каравелов и 150-годишнината на първата съвременна печатница в българските земи, открита в Русе през 1864 г.
Вчера във фоайето на ректората бе открита изложба „И сочиних тойзи буквар“ с материали, предоставени от регионалната библиотека. В експозицията са показани най-ценните експонати от старопечатни книги на библиотеката. Сред тях са 5 от общо 6-те съществуващи издания на „Рибния буквар“, както и биография на Любен Каравелов от акад. Михаил Арнаудов. Председателят на Надзорния съвет на „Дунав прес“ Венцеслав Алексиев съобщи, че в момента се подготвя за печат историята на „Дунав прес“ с обем от 400 страници и по 20 екземпляра от изданието ще бъдат подарени на регионалната и на университетската библиотека.
На първия български учебник е посветено груповото изкачване на осем от най-високите известни планински върхове от 25 април до 5 май. Броят на първенците не е случаен - точно толкова са разделите на Рибния буквар, а ще имаме 140 участници, колкото са страниците в тази просветна книга, поясни доц.Таня Грозева. Тя самата също ще е в групата, която ще тръгне към върховете Богдан, Руен, Околчица, Мусала, Руй, Юмрука, Ботев и Гоцев връх.