В момента има шанс и аз го виждам и усещам, има шанс парламентът да заработи и ПП ГЕРБ да се върне в него, да започнат да се коват важните неща, и опозицията да бъде опозиция – да посочва бездействията и проблемните решения на управляващите.

Това каза държавният глава Росен Плевнелиев, който участва в заключителните чествания на 100-годишнината от Балканските войни и 135 години от създаването на българската армия във Военна академия "Георги. С. Раковски".

Според президента Плевнелиев връщането на ГЕРБ в пленарна зала зависи от много елементарно усилие – на управляващите, например, да сложат в дневния ред на българския парламент промените в Изборния кодекс. Ако това нещо стане ПП ГЕРБ се връща в парламента и започва дебатът, каза Плевнелиев.

Бойко Борисов няколко пъти публично, включително и в интервюто си снощи пред БНТ подаде ръка за диалог и за търсене на решения. Аз мисля, че имаме златен шанс това да се случи в парламента, каза още държавният глава. Надявам се това да стане факт в следващите дни, добави той. Според президента обратното би било реваншизъм, политическо противопоставяне и партизански битки, които не ни водят до никъде.

Държавният глава смята, че срещу него има атаки, които ще продължат. "Кампанията е факт, много добре се знае кой стои зад нея, усилията са синхронизирани и народът го вижда. "Има две основни цели, които се преследват с атаките срещу президента. Едната е той да бъде делегитимиран, неговата репутация да бъде принизена. Независимо къде ще бъде моят рейтинг, кой ще го мери и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен. Президентът няма да стане послушен и той няма да стане зависим, независимо какъв е моят рейтинг. Втората цел ме притеснява повече. Целта е докато се организира атаката срещу президента, да се отклони вниманието на публичността и медиите от други важни процеси, които текат в държавата", смята той.

Аз нямам нищо против дебата за офшорките, но докато той тече една офшорка е на път да сложи ръка на милиардите на българските пенсионери, това е истинският дебат. Апелирам към българските политически партии в парламента да излязат и ясно да кажат позицията си, а не да се прехвърля топката на Комисията за финансов надзор, заяви президентът. Самият той нямал информация коя е офшорката, която стои зад сделката за ПФ "Доверие,", но коментира: "зад тази офшорка, могат да стоят и парите на руската мафия и на кой знае кого". Дебатът за офшорните фирми трябва да стигне до конкретни резултати за българските граждани, а не до политическо говорене, неподплатено с никакви доказателства, които да показват, че са нарушени законите и правилата, в която и да е от държавите, в които определени институции и хора са действали", каза Плевнелиев.

Той коментира днес факта, че името му фигурираше в тефтера на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. "Като президент стоя зад доказателства и зад факти, които са плод на действията на компетентни институции, които си слагат подписите. Ще подкрепя всяко едно действие за разкриване на истината", каза той. "Междувременно се чудя какво сме научили от миналото, когато Цветан Цветанов разказваше СРС-та в хода на досъдебно производство от трибуната на Народното събрание, не се ли случва същото в момента? Днес пак в хода на досъдебното производство се тълкуват веществени доказателства. Моята позиция е категорична компетентните органи ще си свършат работата, ще си направят изводите, ще си сложат подписите, а политиците е добре наистина да променят подхода", каза президентът."Вярвам, че част от ниското доверие на гражданите към политическия елит на държавата е в това, че ние не си учим уроците, не се променяме", добави той.

Президентът отказа да направи оценка на новоназначения председател на ДАНС, но коментира процедурата, по която беше избран Владимир Писанчев "Това, което леко ме притесни в тази процедура, че неправителствените организации не бяха допуснати да задават въпроси по време на обсъжданията на кандидатурите, гражданите също не задавах въпроси. Леко ме притесни и това, че алтернативната кандидатура за председател на ДАНС в последствие стана заместник- председател. Надявам се това да не е доказателство за някакви предварителни договорки. Даваме шанс, по делата и по резултатите ще съдим", каза държавният глава.

"Пред 2-3 години в парламента си казвахме, че създаването на мегаструктури винаги носи големи рискове. Мегаструктурите особено в сектор "сигурност" винаги са произвеждали скандали. Не ни ли омръзна от наполовина разказани досиета и от СРС-та, които излизат в подходящия момент предизборно, за да оцапат някого, без да е казана цялата истина? На мен лично ми омръзна. Сега отново създаваме мегаструктура. ДАНС И ГДБОП заедно, това е една мегаструктура, надявам се да няма скандали, надявам се да има правила за СРС-та, за досиета, да отидат, където трябва. Тези структури не могат да си позволят повече сигнали. Това, което за мен също е леко притеснително и странно е, че над тази структура седи министър-председателят. Той носи едноличната отговорност за това какво ще се случва в ДАНС", заяви държавният глава и добави : "очаквам отговорна работа, много е важно да се създадат процедури".

"На ДАНС беше оставена възможността да работи със СРС-та извън създадената дирекция за контрол и аз питам кой ще контролира ДАНС, министър-председателят ли", коментира още държавният глава и поиска парламентарен контрол върху дейността на ДАНС.