По 50 000 лева на семействата на двамата загинали каза, че отпуска пернишкият бизнесмен Красимир Михайлов на излизане след 4-часов разпит във Второ РУП в Благоевград.

В стила на Дон Корлеоне - бавно убедително, под една слива, дълго и напоително пернишкият бизнесмен обясни: "Не съм се крил. Снощи разбрах, че съм издирван. На първата секунда знаех за аварията, но аз нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото на трагедията да правят черен пиар с трагедията на хората, знаете за кои говоря. За думите на министър Драгомир Стойнев, че ще преразгледа концесионния ми договор за рудник "Ораново", искам да му кажа, че му го подарявам. Нека дойде и развива той българската енергетика".

Михайло спомена, че досега рудникът му бил донесъл загуби от 5 млн. лева. "Инвестирал съм над 20 млн. лева, в рудника работят перфектни специалисти, включително управителят Валери Манов. Не мога да му подаря рудника на министъра, защото аз не го държа сам това дружество", заяви още Михайлов. Той добави, че въгледобивът е въпрос на национална сигурност и той не може да бъде закрит.

БГНЕС припомня, че по-рано днес собственикът на рудник "Ораново", където загинаха двама миньори, а други двама са все още в неизвестност, Красимир Михайлов днес дойде с адвоката си в полицията. Михайлов е бил разпитван като свидетел.

Двама от миньорите загинаха, спасителната акция по изваждането на другите двама продължава. Четвърти ден продължават спасителните работи по откриване на двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори. Надеждата на всички е в една водна помпа. 35-годишният Иван Лазаров и Николай Михайлов, на 42 години почти четвърто денонощие са в неизвестност след калното свлачище на 300 метра под земята, погълнало към 9.30 във вторник четирима миньори. Още същия ден Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Въпреки че двама миньори загинаха нелепо в рудник "Ораново" и други двама са в неизвестност, отговорните по случая ведомства мълчат за това кой е отговорен и защо рудникът продължава да работи. След обявена процедура през 2004 г., в началото на 2005 г. концесионният договор на фирма "Пирин Ораново" за добив на въглища при находище "Ораново" за следващите 35 години влиза в сила. Според концесионния договор в края на всяка година концесионерът трябва да представи в Министерството на икономиката и енергетиката работния си план за следващата.

В случая с рудник "Ораново" това е направено през ноември 2012 г. Учудващо, министерството, ръководено по това време от Делян Добрев, не се произнася по плана за работа до февруари 2013 г. Нещо повече, рудникът продължава да работи без одобрен план. Няколко месеца по-късно, при управлението на служебния министър Асен Василев, от министерството на енергетиката изпращат екипна проверка, според която са констатирани нарушения по плащане на концесионната такса, "но не и по експлоатацията на находището".

Очевидно в случая става въпрос за немарливост и небрежност, които доведоха до два отнети живота и още два, които до този момент са в неизвестност. Буди недоумение въпросът защо новият енергиен министър Драгомир Стойнев, който четвърти ден е на мястото на трагедията, не разкрива истината за това защо "Ораново" продължава да работи без одобрен план вече седми месец и кой е отговорен за това.