Смятам, че основната заплаха за националната сигурност на страната е икономическата криза, тя намалява доходите на хората, повишава безработицата, намалява възможностите за развитие на малкия и среден бизнес, намалява раждаемостта.

Това намалява доверието на хората в способността на държавата да защити интересите им. Това заяви Владимир Писанчев, кандидат за председател на ДАНС.

Според Писанчев, корупцията се е увеличила и това е пряка заплаха за националната сигурност. "Особено важно е работата на ДАНС да се насочи към икономическите престъпления като ДДС измамите, данъчните измами, изпирането на пари, контрабандата, организираната престъпност и корупцията. Борбата с този вид престъпления изисква координация между институциите, особено общата работа на прокуратурата, ДАНС и МВР", заяви Писанчев.

Присъствах на възпоменателната церемония в Бургас вчера, няма нищо по-безсмислено и по-жестоко от един терористичен акт. България след този атентат е друга и тероризмът не е нещо, което се отнася за някого другиго. Тероризмът е основна заплаха за националната ни сигурност. Поуките от този атентат трябва да бъдат анализирани внимателно – готови ли сме да реагираме адекватно при такъв акт. Трябва да има превенция и неутрализиране на терористичните заплахи на държавно ниво. ДАНС трябва да развие капацитета си в тази насока като част от системата за сигурност. В България функционира общ модел на принципа на етническа и религиозна толерантност, въпреки това сме подложени на риск от екстремистка дейност, заяви Писанчев. Той допълни, че работата на ДАНС трябва да се насочи към обобщаване и оценка на постъпващата информация, свързана с такава дейност и да има мерки за превенция и недопускане на действия, които могат да предизвикат социални, етнически напрежения.

"ДАНС трябва да развива работещи механизми за оценка и анализ, разкриване предотвратяване на посегателство срещу националната система за класифицирана информация, предотвратяване на международната търговия с оръжие и др.", посочи Писанчев.

Той коментира, че в ДАНС е създадена организация за непрекъсната оценка и на други рискови заплахи за националната сигурност.

"Основна задача е организацията на бившата ГДБОП в ДАНС. Двете служби трябва да запазят функционалните си задължения, те ще бъдат относително независими по отношение на работата си, но ще имат обща администрация. Осигурени са допълнителни средства от МФ", каза Писанчев и добави, че до 1 октомври 2013 г. ДАНС ще завърши процеса по сливане с ГДБОП.

"Въпреки че контраразузнаването и БОП ще работят в относителна независимост, те ще бъдат подчинени на общи цели и задачи, особено когато става дума за корупция, финансови и икономически престъпления. ДАНС поддържа активно международно сътрудничество. До този момент 99% от работата на ДАНС е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се удовлетворят чрез адекватна медийна политика. Трябва да се създаде структурно звено, което ще представя информация за работата на ДАНС и ще контактува с медиите", уточни Писанчев. Той подчерта, че в ДАНС работят всеотдайни, почтени и обичащи работата си служители, чиито труд често остава недооценен. "Те дават всичко от себе си за сигурността на гражданите. Един от основните принципи на ДАНС е политическа независимост. ДАНС не служи на интересите на нито една партия", категоричен е Писанчев.