НС избра Владимир Писанчев за председател на ДАНС.

Гласуваха 119 депутати, от тях 104 бяха "за", против 1 въздържаха се 14. Владимир Писанчев положи клетва пред народните представители. "Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България, и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност. Заклех се", заяви Писанчев.

По-рано премиерът Орешарски предложи кандидатурата на Писанчев за председател на ДАНС. "Изборът ми към вътрешен човек на системата е мотивиран до голяма степен от високата обществена чувствителност към тази длъжност", заяви Орешарски. Той подчерта, че неговото предложение е запазване на статуквото, тоест предлага за председател изпълняващия длъжността в момента.

"Силно се надявам кандидатурата да се справи с огромните отговорности, които стоят пред тази позиция. За мен най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която ще видим подобряване събираемостта на приходите. Затова лично ще наблюдавам дейността на председателя на ДАНС и той ще се отчита не само пред мен, а и пред комисията. Аз също периодично в своите отчети пред вас ще включвам и раздел как върви събираемостта на приходите и къде са проблемите", добави още Орешарски.

Писанчев пък от своя страна каза, че основната заплаха за националната сигурност на страната е икономическата криза, тя намалява доходите на хората, повишава безработицата, намалява възможностите за развитие на малкия и среден бизнес, намалява раждаемостта. "Това намалява доверието на хората в способността на държавата да защити интересите им. Особено важно е работата на ДАНС да се насочи към икономическите престъпления като ДДС измамите, данъчните измами, изпирането на пари, контрабандата, организираната престъпност и корупцията. Борбата с този вид престъпления изисква координация между институциите, особено общата работа на прокуратурата, ДАНС и МВР", заяви Писанчев.

Той подчерта, че в ДАНС работят всеотдайни, почтени и обичащи работата си служители, чиито труд често остава недооценен. "Те дават всичко от себе си за сигурността на гражданите. Един от основните принципи на ДАНС е политическа независимост. ДАНС не служи на интересите на нито една партия", категоричен е Писанчев.