Русе ще влезе в радара на световния бизнес чрез филма „Индустриалните зони на България“, който екип на столичната фирма UVT снима миналата седмица в града. Лентата ще представи пред потенциални чужди инвеститори възможностите за бизнес у нас и се прави по проект на Българската агенция за инвестиции, финансиран с европейски средства.
Главните русенски герои на сценариста и режисьора на филма Цветана Маринова са Индустриалният парк, двете големи фирми в него „Монтюпе“ и „Керос“, както и  Свободна зона. Освен обичайните наземни снимки двете бизнес зони са заснети и от хеликоптер, за да се получи по-ясна представа за мащаба им.
Покрай тях е представен и градът с уникалната архитектура в центъра, с телевизионната кула и с кацналия на дунавския бряг хотел „Рига“. Специално внимание е отделено на погледа към Русе от реката, на пристанищата и, разбира се, на Дунав мост.
Във филма ще бъде включена и обща информация за България, защото страната ни все още не е позната добре на чуждите инвеститори, за които всъщност е предназначена презентацията. Затова в него ще присъства и специфичната атмосфера в центъра на Русе, духът, от който гостите му се впечатляват. Не и онези стари нереставрирани къщи, на които първо попаднахме и се ужасихме, сподели пред „Утро“ режисьорката.
Лентата ще бъде разпространена чрез нашите посолства, търговски представителства в чужбина, чрез бизнес форуми и други подобни срещи. Тя ще бъде озвучена само на английски език. Посланията ще бъдат изречени от водещ английски журналист, издава Маринова.
Интересно е да се чуе какво мисли екипът извън чистата реклама. Например за входа на Русе и България - Дунав мост.
За разлика от българската граница с Турция тук нещата изглеждат доста по-цивилизовано. За  железопътната инфраструктура обаче не може да каже същото. Забелязахме ръждясали и обрасли релси, което е доста смущаващо, при положение че всички чужди инвеститори казват, че главното, заради което са избрали Русе, е локацията, споделя Цветана Маринова. От окото на снимачния екип не е убягнал и фактът, че в региона пътната мрежа не е особено добре развита за търговска дейност.
Маринова е изненадана, че „Керос“ не използва Дунав за транспорт на продукцията си, защото им излизало скъпо, а извозва с камиони до пристанище Варна. 
Хубавото в Индустриалната зона на Русе е, че тук  се намира един от най-големите и сериозни чужди инвеститори в България - „Монтюпе“, споделя Маринова. И подчертава, че точно такива фирми могат да бъдат магнит за други инвеститори. За съжаление, казва тя, по принцип у нас бавно вървят нещата. Около 14 са действително работещите индустриални зони у нас и някои са все още в зародиш. В русенската на практика има само два завода на „Монтюпе“ и „Керос“ и една логистична фирма. Ако се построят още две-три мощни предприятия, нещата ще изглеждат по друг начин. Свободна зона също има потенциал да бъде повече натоварена, казва режисьорката.
Наблюденията по време на снимките са, че чуждите инвеститори в Русе не се оплакват, защото производствата им са ориентирани към експорта. Мениджърите в Индустриалната зона били доволни, че по отношение на инфраструктурата в нея местните власти са изпълнили ангажиментите си и то впечатляващо бързо. Последната акция на Общината по почистване на района не останала незабелязана от бизнеса. 
Чуждите инвеститори в Русе споделили, че имат проблем с квалификацията на кадрите. Маринова очаквала да види стажанти от Русенския университет в „Монтюпе“, защото прочела за това, но се оказало, че намерението още не е осъществено. Затова пък в завода имало френски стажанти.
Чуждият бизнес е във възторг от местните хора, но връзката, комуникациите не са добри, нещата вървят по инерция и ресурсите не се използват ефективно. Такива били впечатленията на чужденците. 
Понеже филмът е за всички български индустриални зони, режисьорката сравнява Русе и Пловдив. Разказва, че в Града под тепетата има два много големи частни бизнес парка от български фирми. И това, разбира се, се отразява на просперитета на пловдивчани. Там вече близките селца се превръщат в малки индустриални градчета.
Местоположението на Русе е нещо, което трябва да се използва по-активно, за да се привлекат още инвеститори, отбелязва Цветана Маринова. И уточнява - във филма България няма да се рекламира вече с евтина работна ръка, защото това не ни прави добра услуга. От евтината работна ръка не може да се очаква висока квалификация. Това пък предопределя ниското заплащане, а с ниски доходи се въртим в омагьосан кръг. 
Освен филма „Индустриалните зони на България“  Българската агенция за инвестиции е поръчала на фирма UVT още 3 продукции. Едната ще представи на чужденците българския интелектуален потенциал, училищата, университетите, квалификацията на българите и техните умения да работят с чуждия бизнес. Оказва се, че Русенският университет няма да бъде сред презентираните.
Вторият филм ще покаже най-успешните чужди компании в България, сред които е и русенската „Монтюпе“. 
А последната лента ще бъде посветена на приоритетните сектори, залегнали в държавната политика за привличане на чужди капитали. Маринова издава, че това са електрониката, логистиката, автомобилостроенето. И тук Русе ще присъства с френската компания за производство на авточасти.  
Четирите филма трябва да бъдат готови до 3,5 месеца. Вярвам, че ще покажем най-доброто от България и те наистина ще изпълнят своето предназначение. Маринова сподели, че напоследък китайски фирми проявяват интерес към наши форуми, а Българската агенция за инвестиции и Национална компания „Индустриални зони“ се надяват на китайски инвестиции.