Румъния ще премахне данъка върху печалбата, която компаниите реинвестират в страната, и ще намали някои други данъци, за да подпомогне създаването на нови работни места и за да подкрепи икономическия растеж. Това каза румънският финансов министър Йоана Петреску, съобщи Reuters.
Правителството предвижда още намаляване на ДДС на 19 от 24%, но в случай че бюджетната рамка позволява това. Предвижда се и въвеждане на тристепенно облагане на доходите съответно с 8, 12 и 16%, при положение че в момента в Румъния има плосък данък върху доходите от 16 на сто.

Анализира се и възможността за намаляване на данък добавена стойност на 9 на сто на хранителните стоки. В момента с такава ставка се облагат хлябът и хлебните изделия. При положение че бюджетната рамка позволи, ще бъдат намалени с пет на сто и социалните осигуровки.

Намаляването на данъците може да повиши популярността на правителството на Виктор Понта преди изборите за Европейски парламент през май и за президент през ноември, в които е възможно Понта да е кандидатът на Социалдемократическата партия за поста държавен глава, коментира агенцията.

33-годишната Петреску каза още, че правителството възнамерява да "реконструира" системата за предоставяне на право за експлоатиране на подземните богатства, като се стреми да не прави инвестициите твърде скъпи.

"Трябва да сме внимателни, защото много от инвестициите в тази сфера са много рискови от самото начало и ако ние искаме прекалено високи такси, то просто те може да не се направят", каза финансовият министър.

Румъния, която има доста природни богатства като петрол, газ, въглища, сол и злато, обмисля промени в размера на таксите за предоставяне на право за експлоатиране на тези богатства, които в момента са сред най-ниските подобни такси в Европа и са изключително благоприятни за компании като австрийската ОМВ, "Шеврон" и "Ромгаз".