Ново разследване за смъртта на митрополит Кирил ще започне районната прокуратура във Варна. Това обяви след службата по повод 9-ия ден от кончината на владиката членът на Епархийския съвет Юлиян Гендов.
Формално жалбата, която той е подал заедно с брата на владиката Христо Христов, е срещу архиварката на Варненската митрополия Тони Добрева, която е заподозряна в обсебването на скъпоценни вещи на покойника.
"Миналото лято дядо Кирил ходи най-малко 80 пъти да се гмурка сам в морето, без да има инциденти. Това лято отиде за първи път и се удави. Много съмнителна работа", каза Гендов за "24 часа" след вчерашното опело в катедралния храм "Св. Успение Богородично".
"Той ставаше в 6 ч и ходеше по шорти и тениска до плажа, за да не го снимат папараци. Влизаше най-много до шията във водата и не е ясно как се е удавил. Мога да кажа само, че аз бях един от най-близките му приятели, а те са не повече от трима. Никой от този кръг досега не е давал изявления за някакви подозрения, така че не трябва да се вярва на разни хора, които сега казват, че са били близки с владиката", продължи той.
"Районната прокуратура здраво се е захванала с ново разнищване на смъртта му", увери Гендов.
Окръжната прокуратура обяви още в деня на смъртта на митрополита в морето край "Траката", че няма данни за насилствена смърт.
Според жалбата Добрева, без да има правомощия, еднолично и на своя глава в кореспонденция със Светия синод организирала погребението на дядо Кирил в противоречие с волята на каноничните изисквания, желанието на духовниците и миряните. Служителката провалила и насрочения за миналата неделя избор на нов Епархийски съвет при Варненска и Великопреславска митрополия, се казва в жалбата. В нея се твърди и че архиварката е влизала без разрешение в покоите на митрополита след смъртта му.
На опелото вчера присъстваха майката на Кирил Варненски сестра Ирина и брат му Христо Христов. Всички варненски свещеници се включиха в службата, която бе водена от шуменския епископ Йоан.